TEST: Panasonic Lumix DMC-FX150
Test

Panasonic Lumix DMC-FX150

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Introduksjon

Panasonic har i sitt samarbeid med Leica og med en litt konservativ design, funnet seg en voksen plass i kompaktkameramarkedet. De har satset på lommekameraer for kjenneren, med fotografiet i sentrum fremfor teknologisk krimskrams. Med den profileringen forventes også mer, både i bruk og bilder. Der har Panasonic vært litt både og. De spanderer de beste objektivene og enkle innstillingsmenyer, men bildene har ikke alltid vært de beste. Det overrasket kanskje ikke at det var nettopp Panasonic som ”avblåste” det beryktede megapikselracet sensommeren 2008, og introduserte toppmodellen LX3 med moderate ti megapiksler. Samtidig slapp de FX150, som, sånn bare for å være på den sikre siden markedsmessig, var utstyrt med 14,7 MP. Litt selvmotsigende, særlig da nettopp sensortetthet ofte er årsak til bildestøy. I likhet med LX3 og Panasonics øvrige kamerapark virker FX150 som et seriøst kompaktkamera, med flere sympatiske oppgraderinger fra forgjenger FX100. Med introduksjon av manuelle innstillingsmuligheter og råformat i en relativt mager innpakning kvalifiserer FX150 til klassen for det komplette lommekamera. Da ville det jo være dumt om vi fikk et kommersielt grunnet kompromiss på bildesiden.

Les hele testen her.

Fysisk

Solid, i metall, med forseggjort USB- og batteriluke. Stilig kamerahus. Litt dårlig grep, og for undertegnede er skjerminnfatningen ergonomisk sett for stor i forhold til kamerahuset. Godt spesifisert objektiv, med vidvinkel selv om det gjerne kunne vært mer lyssterkt.

I bruk

Manuell hvitballanse, blender- og lukkerkontroll. Ekte blender gir litt større rom for kontroll av dybdeskarphet. Bildestabilisator fungerer godt. Vi venter fremdeles på hutig-overgang fra tilbakespilling til opptak hos Panasonic. Råfilprogrammet som følger med kameraet er greit, men andre programmer vil gjøre konverteringsprosessen mer effektiv. Ellers har kameraet helautomatikk og 24 scene-innstillinger som lar deg lene deg tilbake og knipse.

Bildekvalitet

God bildekvalitet ved lav ISO med god hjørneprestasjon. Ved ISO 100-400 vil du kunne få enda bedre bilder ved bruk av råfilene. Ved høye ISO-verdier skjemmes resultatene av støy både i kamera-jpger og konverterte råfiler. Kameraets redusering av kromatisk feilbrytning fungerer bra, men kan skape rare visuelle effekter. I råfilene viser den kromatiske feilbrytningen sitt sanne, røde og blå ansikt i kontrastområder.

Konklusjon

 

Med vidvinkelobjektiv, råfiler og kompakt hus er Panasonic FX150 en verdig konkurrent for alle andre kameraer i denne klassen. Muligheten for råfiler gir det litt ekstra edge. Bildestøy er like fullt påtakelig ved høy ISO, og vi tror høy sensortetthet er medskyldig i dette. Sensoren er rett og slett ikke i stand til å nyttegjøre Leica-objektivet. Men så lenge dette problemet er gjennomgående i markedet i dag, er FX150 et godt valg.

 


  - Avansert, men enkelt i bruk - Ingen hurtigovergang fra tilbakespilling til opptak
  - Solid konstruksjon - Utstående skjerminnfatning gjør det uballansert
  - Helmanuelle innstillingsmuligheter - Lukker og blenderprioritet ville gjort det enklere
  - Råfiler - Selv råfilene redder ikke resultatene ved høy ISO
  - Bra bildekvalitet ved lav ISO - Grums ved høy ISO

 

Bildegallerier

Se bilder tatt med Panasonic Lumix DMC-FX150 i galleriet.

 

NB! På grunn av serverproblemer vil galleribildene først bli lagt til i løpet av kvelden.

Panasonic Lumix DMC-FX150

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen