Panasonic Lumix DMC-FT1

Lumix DMC-FT1 er, i likhet med det nylig testede PowerShot D10 fra Canon, et debutkamera – det er Panasonics første vanntette og støtsikre kompaktkamera. I likhet med Canons D10 ligger dette kameraet an til å bli en alvorlig utfordrer til Olympus’ vanntette μ-serie, som inntil nylig har kunnet nyte noe nær et hegemoni på dette området.

Spesifikasjonene som går på robusthet er som følger: Vanntett ned til tre meter, tåler fall fra opp til 1,5 meter. Kuldegrader sies det ikke noe om. Både Canons D10 og Olympus’ nye μ Tough 8000 er betydelig bedre på vanntetthet (ti meter), men DMC-FT1 tilbyr noe disse konkurrentene ikke har: Leica-optikk og mulighet for videoopptak i HD (720p). Canon D10 mangler dessuten 28 mm vidvinkel, noe DMC-FT1 og μ Tough 8000 begge har.

Fysisk

Panasonics nye råskinn har et stramt, kantete utseende, med deksler av børstet metall, og den versjonen vi fikk til testing hadde fargekombinasjonen rødoransje og svart. Kameraet framstår som en tøffing, en slags undervannskameraenes Ferrari, og virker i utgangspunktet meget, meget solid.

Objektivet er lite, og integrert i kamerahuset, men zoom-omfanget er forholdsvis stort – det går fra 28 til 128 mm – bra! Objektivet er imidlertid ikke spesielt lyssterkt. Dessuten mangler det en fullgod beskyttelse av frontelementet – fronten er riktignok svakt nedsenket, men det vil neppe hjelpe særlig mye hvis kameraet skulle treffe en spiss stein med fronten. Dette er for øvrig et ”handicap” som kameraet deler med flere av konkurrentene, herunder Canons D10 og Pentax’ Optio W60.

Optisk bildestabilisering er imidlertid på plass. På dette punktet virker Panasonic og Canon jevnbyrdige.

I bruk

Kameraet kommer raskt i gang, og knappene og menyene fungerer stort sett utmerket. Et kommandohjul gjør det enkelt å veksle mellom ulike programmer, og en hurtigmeny gjør de fleste viktige innstillingene lett tilgjengelige.

Noe vi ikke er så begeistret for, er den noe uvanlige knappen for zooming med objektivet. Denne knappen sitter til høyre på toppen av kameraet, og må beveges sidelengs når man vil zoome inn eller ut. Vi synes nok at ergonomien her kunne ha vært bedre. Men dette er småplukk, og blir til en viss grad en smakssak.

Kameraet er relativt raskt på fotografering med blits, og batterilevetiden er god – CIPA-målingen er 340 bilder per lading.

I forbindelse med video er det et pluss at man kan zoome mens man filmer. Det kan man ikke med Canons D10.

Bildekvalitet

Kvaliteten som leveres av dette kameraet er god, men ikke god nok til å gi det en plassering i toppklassen. Dette vil kanskje overraske litt – kameraet er jo tross alt utstyrt med Leica-optikk og 12,1 megapiksler. Men optikk er ikke alt. Detaljgjengivelsen er svak sett i forhold til Canons D10, og fargene er i visse tilfeller en tanke unaturlige – noen av bildene vi tok ute oppviser for eksempel en antydning til grønnstikk.

Videokvaliteten er god, men trenger man HD-oppløsning? HD er kanskje mest interessant for de som allerede har en HD-kapabel TV å kople kameraet til. I så fall kan DMC-FT1 utvilsomt være verdt en ekstra titt, siden det for øyeblikket er det eneste vanntette kompaktkameraet på markedet som kan ta opp video i HD (720p).

Oppsummering

 
  Vanntett til tre meter
  Ikke den beste bildekvaliteten
 
  28 mm vidv. og 128 mm tele
  Tidvis unøyaktige farger
 
  Velfungerende menyer
  Dårlig bildekvalitet ved ISO 800–1600
 
  ”Live” histogram
  Objektivet mangler deksel
 
  Lett å endre innstillinger   Litt strengt og seriøst design
  Pluss   God batterikapasitet Minus   Eksentrisk zoom-knapp
  Pluss   HD-video (!) Minus   Tåler ikke kraftige støt

Konklusjon

DMC-FT1 er lovende kamera med et tøft utseende. Det har en vidvinkel på 28 mm, og egner seg dermed godt til landskap, og det har en meget god videofunksjon. Men stillbildekvaliteten er ikke den aller beste. Kan man klare seg uten vidvinkel og HD-video, kan det være en god idé å se nærmere på det nye vanntette D10 fra Canon. D10 er dessuten både mer robust i forhold til vann og morsommere designet – ”dykkerklokken” til Canon kan tas ned til ti meters dyp, mens Panasonic ikke garanterer for mer enn tre meter.

Klikk her for å lese hele testen

Bildegalleri


 

Panasonic Lumix DMC-FT1

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen