Panasonic lanserer nytt speilrefleks

I fjor sommer lanserte Panasonic sitt første speilreflekskamera. De benytter samme fatning og sensorstørrelse som Olympus, og lagde et kamera som var originalt på flere måter – ikke minst designen.

Dagens modell, Lumix DMC-L10 er langt mer konvensjonell i utformingen. Men inni kamerahuset skjuler det seg likevel funksjoner og muligheter vi ikke har sett før.

Panasonic Lumix DMC-L10
Panasonic Lumix DMC-L10

Kameraet har 10 megapiksler, antakelig basert på samme sensor som Olympus’ modeller. Men det er ikke der overraskelsen ligger.

Vridbar skjerm for første gang på speilrefleks.
Vridbar skjerm for første gang på speilrefleks.

Spennende live view
Kameraet har den mest interessante Live view funksjonen for oss dødelige, til nå. Panasonic har rett og slett implementert mange av funksjonene man finner i kompaktkameraer. Ikke bare kan du bruke skjermen som søker. Du kan fokusere mens speilet er oppe (dette har også Nikon på sine nye modeller), og du har vridbar skjerm (270 grader), slik at du ved for eksempel makrofotografering kan få langt enklere tilgang til søkerbildet enn på andre kameraer. Kameraet har ansiktsgjenkjenning, slik at det fokuserer og eksponerer etter ansikter. Dette har vi ikke sett på speilreflekskameraer tidligere. Panasonics funksjon, Intelligent ISO, som måler hastigheten på motivet, og setter en ISO-verdi som gjør at motivet kan fryses, har vi også tidligere bare sett på kompaktkameraer.

Men med unntak av Live View-løsningen, ser kameraet relativt konvensjonelt ut, og spesifikasjonene minner mest om et kamera i lave prissegmenter. Her har du seriebildefunksjon som gir 3 JPEG-bilder i sekundet så lenge det er plass på minnekortet, eller 3 RAW-bilder i sekundet i maks ett sekund og 3-punkts autofokus.

Nytt kit-objektiv 14-50mm
Nytt kit-objektiv 14-50mm

Nytt kit-objektiv
Med kameraet kommer det også et nytt kit-objektiv. Det er et 14-50mm f/3.8-5.6, som bærer det enkle navnet LEICA D VARIO-ELMAR 14-50mm/F3.8-5.6/MEGA O.I.S . Det betyr et relativt rimelig objektiv med brennvidder tilsvarende 28-100mm med moderat blender, og optisk bildestabilisator.

At Leica godkjenner objektivene, er ikke noe minus. Vi har ikke testet disse kit-objektivene, men Panasonic er har kanskje de beste objektivene blant kompaktkameraer, og de er også merket med Leica.

Objektivet er med andre ord en del mindre lyssterkt enn kit-objektivet til forgjengeren. L1. Til gjengjeld er det billigere, mindre og lettere. Det veier 434g, 93mm langt og 74mm i diameter.

Herligheten får en veiledende pris på rundt 12 000 kroner, og bør bli tilgjengelig i løpet av oktober. Prisen inkluderer objektivet. Dersom du er opptatt av makrofotografering, er dette et meget spennende kamera. Dersom det ikke er så viktig for deg, synes vi prisen er i stiveste laget.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen