Panasonic GF1

Introduksjon

 

Panasonic satser for fullt på Micro FourThirds og ser ut til å ha kuttet ut FourThirds speilreflekser. G1 var først ute høsten 2008 og det er en modell med innebygd søker og utseende som minner om et lite speilrefleks. I løpet av 2009 kom GH1 som var en versjon av G1 med videofunksjon og våren 2010 lanserte Panasonic ytterligere to versjoner av G1. G2 er en direkte oppgradering med en enklere videofunksjon enn GH1, mens G10 er billigmodellen og mangler vridbar skjerm. GF1 som vi tester her kom høsten 2009. GF1 er Panasonics mest kompakte Micro FourThirds kamera hittil og en direkte konkurrent til Olympus E-P1/E-P2/E-PL1 og avanserte kompaktkameraer som Canon G11 og Panasonic LX3.


For å få GF1 så lite som mulig har Panasonic ofret den innebygde søkeren til G-serien og grepet er mikroskopisk. GF1 mangler også den vridbare skjermen til G1/GH1/G2, men byggekvaliteten er minst like bra og kamerahuset er laget i metall.

Hvilken modell man foretrekker er avhengig av bruksområdet. En GF1 med 20mm F1.7 er vesentlig lettere og mer kompakt enn G- eller GH-modeller med standardzoom. Det går helt greit å ha GF1 i en jakkelomme, men skal du bruke zoomobjektiv med lengre brennvidder enn normalzoomen er en av de andre modellene å foretrekke, bedre grep og innebygd søker gjør at de fungerer bedre med et større objektiv montert.

Avsnittene under gir et sammendrag, mens selve testen starter her.


Fysisk

GF1 virker veldig solid med kamerahus i metall. Størrelse og vekt er omtrent som Olympus sine Micro FourThirds modeller. Noen forskjeller er det, men vi ville ikke la det avgjøre valget mellom Panasonic og Olympus. Med en fast 20mm er GF1 relativt lommevennlig, men selv de mest avanserte kompaktkameraene som Canon G11 er vesentlig mindre enn GF1 med et tilsvarende zoomobjektiv.

GF1 leveres med kun LCD-skjerm som standard, men Panasonic lager en liten elektronisk søker som ekstrautstyr. Den festes i blitsskoen og kan dermed ikke kombineres med ekstern blits.

I bruk

GF1 er utstyrt med alle finesser man kan forvente på et avansert kompaktkamera eller rimelig speilrefleks. Alt fra full auto til full manuell er på plass og alle bildeparametre kan justeres. Brukergrensesnittet er bra, men kameraets størrelse gjør at det er litt begrenset plass til knapper og ratt.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten til GF1 er meget bra sammenlignet med kompaktkameraer, og omtrent på høyde med rimelige speilreflekser. Sensoren som sitter i GF1 er så og si identisk med den som finnes i Olympus speilreflekser og Micro FourThirds kameraer og selv om Panasonic og Olympus prosesserer bildene litt forskjellig er bildekvaliteten i praksis veldig lik.

Konklusjon

 

 


  - Bildekvalitet - Søker er ekstrautstyr
  - Bra brukergrensesnitt - Mangler bildestabilisator i huset
  - Kompakt kamera med utbyttbar optikk - Gir ikke autofokus med de fleste Four Thirds objektiv
  - Rask og sikker fokusering    
  - Blitssko    
  - RAW-støtte    
  - Byggekvalitet    
         

Bildegallerier

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Panasonic Lumix DMC-GF1

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen