Panasonic først ute

Noe av det mest lovende som slippes på årets Photokina er uten tvil MicroFourThirds (også kjent som mFT), det nye kamerasystemet fra Panasonic og Olympus, og nå har informasjon om de første produktene i dette systemet funnet veien ut på nettet.

Først ut er Panasonic Lumix DMC-G1, et 12 megapiksels kamera som til forveksling ligner et speilreflekskamera av ordinær type. Det er det imidlertid ikke. Systemkamera kan man nok kalle det, på nivå med Leica M-serien og andre lignende kameraer, men siden G1 mangler speil vil det strengt tatt ikke være et speilreflekskamera. Siden G1 heller ikke er et målsøkerkamera vil man altså ikke få optisk søker på dette kameraet, men en elektronisk søker er på plass, med hele 1 440 000 bildepunkter. Skjermen på sin side er utstyrt med 460 000 bildepinkter og er på 3 tommer (7,6 cm). Både skjerm og søker har 100% dekning, og skjermen er også hengslet slik at den kan dreies hele 180 grader i to akser.

Panasonic Lumix DMC-G1 ser for øvrig ut til å ha alle de vanlige speilrefleksfunksjonene, noe som nok kan til en viss grad forklare hvorfor kameraet ikke er fullt så lite som mange hadde håpet på. Et slikt minikamera vil nok komme senere, tror vi, men i første omgang har det nok vært viktigst for Panasonic å få et produkt på banen som potensielt kan konkurrere med en del av speilrefleksene på markedet.

Et systemkamera er selvsagt ikke brukbart uten objektiver, og Panasonic slapp i dag informasjon om to av disse i samme slengen. Kitobjektivet, så vidt vi har kunnet bringe på det rene, kalles Lumix G Vario 14-45mm f3.5-5.6 ASPH MEGA O.I.S.. Som navnet antyder (!) er dette en normalzoom med optisk bildestabilisator, noe som kan tyde på at Olympus og Panasonic ikke vil slippe kamerahus i mFT-systemet med innebygget stabilisering, sannsynligvis for å spare plass.

Objektiv nummer to som så dagens lys i dag var et Lumix G Vario 45-200mm f4.0-5.6 ASPH MEGA O.I.S., og dette har vi desverre ikke fått bilder av ennå. (Nå har vi det - se nedenfor) Også dette objektivet får optisk bildestabilisering, og et brennviddeomfang som tilsvarer 90-400mm. Det tatt i betraktning er størrelsen på 100mm langt og 380 grams vekt ganske imponerende.

Med en adapter kan man på mFT-kameraer også benytte vanlige Four Thirds-objektiver, men da er det bare følgende kameraer som tilbyr autofokus:

Priser og tilgjengelighet er i skrivende stund helt i det blå, men vi har blitt lovet en mulighet til å tafse på dette kameraet på Photokina om halvannen uke. Følg med!

Oppdatering:
Vi har nå fått info om pris og tilgjengelighet fra Panasonics pressebyrå i Norge. Panasonic Lumix DMC-G1 blir tilgjengelig her til lands in slutten av oktober til en veiledende pris av kr 6800,-.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen