Panasonic DVX100 - et gjennombrudd

Nyvinningen heter Panasonic DVX100 og ble lansert i USA i fjor høst, og ble mottatt med mye skryt, blant annet fra det frie filmskapermiljøet. Grunnen var at man med dette for første gang med et lavbudsjettskamera kunne filme 24 bilder i sekundet, noe som var et viktig skritt nærmere en filmlook man normalt trenger kostbar 16 eller 35mm film for å skape. Prinsippet gjør også overføring til klassisk 35mm film mye bedre fordi billedhastigheten er den samme.

Kameraet, som vil ha en veiledende pris på 37.500,- eks. mva, er utstyrt med alt man trenger for semi-profesjonell filmproduksjon: XLR-innganger, color bar, ND-filtre samt syncro-scan (unngå flimmer ved filming av dataskjermer). Fordeler fremfor eksisterende konkurrenter er bedre zoom- og fokuskontroll gjennom mindre motstand i fokusringen samt indikator i søkeren som forteller om fokuspunktet og brennvidde.

I europa vil kameraet ha billedhastighetene 25 og 50 bilder i sekundet. 50 bilder i sekundet (interlaced) er den tradisjonelle standarden, mens 25 bilder i sekundet kalles progressive scan. DVX100 er det første lavbudsjettskamera som tilbyr ekte progressive scan, og det er nok mange filmskapere som ser frem til dette.

Panasonic fremstiller det hele som en revolusjon og sammenligner kameraet med 24/25P. Man bør vite at progressive scan ikke er noen nyhet, da både Canon og Panasonic selv har levert kamera med disse funksjonene i flere år. Forskjellen er at det nye kameraet skal gjøre dette helt uten kvalitetstap, noe som tidligere har vært et problem av begrenset betydning. Man bør også være klar over at DVX100 på ingen måte er noe 25P HD-kamera, og dermed ikke kan nærme seg oppløsningen til tradisjonell film for kino.

Kommentarer eller spørsmål? Bruk forumet vårt!

Linker:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen