Bilde som skal illustrere forskjellen mellom Panasonics nye LCD-panel og et vanlig LCD-panel.
Bilde som skal illustrere forskjellen mellom Panasonics nye LCD-panel og et vanlig LCD-panel. (Bilde: Panasonic)

Panasonic vil utfordre OLED-TV-ene med ny LCD-teknologi

Selskapets nye LCD-paneler leverer ekstrem kontrast.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

OLED-teknologien er spådd en lys fremtid på grunn av diverse tekniske fordeler, men har ennå den ulempen at TV-ene er kostbare, samtidig som at LCD-teknologien blir stadig bedre. Nå har Panasonic meldt om et nytt fremskritt som betyr at LCD-TV-ene trolig vil fortsette å holde stand.

Selskapet har nemlig utviklet nye LCD-paneler som skal levere et kontrastforhold på saftige 1 000 000:1. Dette skal ifølge Panasonic være 600 ganger høyere enn «konvensjonelle» LCD-paneler.

Ute etter ny TV? 
Sjekk ut vår TV-anbefaling »

Bruker lysregulerende LCD-celler

Måten Panasonic har fått til dette på er at de har lagt inn et nytt lag mellom pikslene som viser bildene og baklyset. Dette laget består av «lysregulerende» celler som er i stand til å kontrollere hvor mye lys som slippes gjennom til hver enkelt piksel, helt uavhengig av hverandre.

Panasonic forklarer at disse cellene  også består av flytende krystaller og fungerer litt på samme måte som de vanlige LCD-cellene, men har andre typer egenskaper når det gjelder å lede lys.

Dette betyr altså at man kan redusere lyslekkasje dramatisk og kontrollere sortnivået til hver piksel individuelt, noe som øker kontrastforholdet markant. Løsningen «etterligner» dermed på sett og vis OLED-panlene, hvor hver piksel er sin egen lyskilde, som gir panelene det gode sortnivået og kontrastforholdet.

Løsningen benytter lysregulerende LCD-celler som befinner seg mellom pikslene og baklyset.
Løsningen benytter lysregulerende LCD-celler som befinner seg mellom pikslene og baklyset. Foto: Panasonic

Benytter samme produksjonsprosess

I første omgang er de nye panelene tiltenkt profesjonelt bruk, men teknikken kan benytte samme produksjonsutstyr som konvensjonelle LCD-paneler, så det er godt mulig vanlige forbruker-TV-er også vil bli utstyrt med teknologien. Det er imidlertid ikke klart når dette eventuelt vil skje.

Det kan nevnes at produsenter opererer med ulike standarder for måling av kontrast, og at kontrastforhold ikke er en «presis» vitenskap. Det gjenstår dermed å se hvordan de nye Panasonic-panelene faktisk yter i praksis.

Det er ennå ikke så mange som lager OLED-TV-er: Nå får LG konkurranse fra en kinesisk fabrikk som skal ha knekt koden »

(Via Digital Trends)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen