Panasonic Lumix DMC-ZX1

Fysisk

ZX1 er et kamera som skiller seg ut fra mengden. Takket være en supertynn asfærisk linse med en tykkelse på bare 0,3 mm – verdens første i sitt slag i et kompaktkamera – og en like tynn sfærisk linse, har Panasonic kunnet utstyre dette lille og veldesignede kameraet med et objektiv som er overraskende kraftig sett i forhold til størrelsen og vekten på huset.

I tilegg er huset meget veldesignet. De små knappene er fornuftig plassert og utformet, det solide kommandohjulet skinner som en liten diamant, og utseendet til huset er tidløst og elegant.

Alt dette er imidlertid ingen garanti for god bildekvalitet og brukervennlighet. Klarer ZX1 å innfri forventningene på disse to avgjørende områdene?

I bruk

Alt fra første stund likte vi betjeningen på ZX1. Man får kort og godt en følelse av eleganse og kvalitet.

Menyene er også stort sett utmerkede. De som har noe erfaring med kompaktkameraer, vil finne at de for det meste er selvforklarende og lette å finne fram i.

Videre er kameraet raskt. Man er aldri i tvil om at elektronikken som driver ZX1 tilhører en ny og moderne generasjon. Forsinkelser i forbindelse med betjening er så godt som ikke-eksisterende, venting stort sett eliminert.

Vi kunne ha ønsket oss høyere oppløsning på skjermen, men skjermbildet er i hvert fall jevnt og støyfritt selv i svake lysforhold.

Bildekvalitet

Med ZX1 har vi fått et kamera der bildekvaliteten er på nivå med andre egenskaper. Ved lave ISO-verdier er detaljgjengivelsen meget god sett i forhold til hva man kan forvente av et så lite kamera, også i kantene av bildene, hvilket tyder på høy kvalitet på de optiske elementene. Når man øker ISO, faller kvaliteten gradvis, men ikke dramatisk, og selv høye ISO-verdier gir relativt akseptable resultater.

Vi kunne han ønsket oss et enda bedre dynamisk omfang – en bedre evne til å takle store kontraster mellom lys og skygge – men vi ser ikke denne svakheten som noe stort problem ved vanlig bruk.

For de som liker å eksperimentere, vil det være interessant at ZX1 er utstyrt med en relativt velfungerende mulighet for nattfotografering.

Oppsummering

 
  25 mm vidvinkel
  Noe lav oppløsning på LCD-skjermen
 
  200 mm tele
  Noe tungvint å skifte mellom foto- og   bildevisningsmodus
 
  Kun 158 gram med batteri og minnekort
  Noe lavt dynamisk omfang
 
  Objektiv beskyttet av deksel når avslått
  Bildekvaliteten ved høye ISO-verdier kunne   ha vært bedre
 
  Nærgrense på 3 cm i makro-modus (kunne   gjerne ha vært enda mindre)     
    Meget rask AF     
  Pluss   Høy bildekvalitet ved lave ISO-verdier     
  Pluss   Optisk bildestabilisering    
  Pluss   Uvanlige digitalzoom-muligheter     
  Pluss    Video i HD/720p    
  Pluss   Mulig å zoome mens man filmer    
  Pluss   Egen HD-ut kontakt (component out)    
  Pluss   Mulighet for lukkertider på inntil 60 sekunder    
  Pluss   Reisemodus      

Konklusjon

ZX1 er et kamera som vi kan gi vår helhjertede anbefaling. I en tid der digitale speilreflekskameraer nærmest er blitt allemannseie, og ikke er langt fra å konkurrere med kompaktkameraer på pris, vil mange være på jakt etter et lite hverdagskamera som har de egenskapene en speilrefleks av natur ikke kan ha – ”lommestørrelse”, lav vekt og elegant utseende – samtidig som man ikke må ofre for mye når det gjelder brennvidder (zoommuligheter) og bildekvalitet. ZX1 ser ut til å kunne være et slikt kamera. Kombinasjonen av beskjeden størrelse, lav vekt, bra design, god bildekvalitet og et stort zoom-område gjør ZX1 til et av årets mest interessante kompakte kompaktkameraer.


 

 

Panasonic Lumix DMC-ZX1

Klikk her for å lese hele testen

Bildegalleri

 

Panasonic Lumix DMC-ZX1

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen