TEST: Panasonic Lumix DMC-GH3

Test Panasonic Lumix DMC-GH3

(Bilde: Panasonic)

Tidenes kombikamera

Micro FourThirds har blitt stort

[Akam.no]: GH-serien har vært Panasonics mest avanserte systemkameraer siden GH1 ble lansert i 2009. Det er modeller med masse avansert funksjonalitet, ikke minst en av de beste videofunksjonene på markedet. Byggekvalitet og ergonomi har vært helt OK, men med GH3 er det tydelig at Panasonic satser på å selge GH3 til fotografer som ønsker et større og kraftigere kamera med ennå bedre ergonomi og ikke minst værtettet konstruksjon.

GH3 bryter dermed med tanken bak tidligere GH-modeller, nemlig å lage et kompakt og avansert hus. Det gir både fordeler og ulemper og om kompakthet eller soliditet og ergonomi er viktigst blir et personlig valg. De som prioriterer kompakthet kan velge Panasonic G5 som er den rimelige Panasonic-modellen med innbygd søker, men går da glipp av GH3s nye bildebrikke, skjerm og søker og videofunksjonen er ikke like god.

 

Selv om GH3 er det største og tyngste MFT-huset så langt er det ikke stort sammenlignet med speilreflekser i begynnerklassen og klart mindre og lettere enn for eksempel Canon 60D, Canon 7D og Nikon D7000.

Sammenlignet med tidligere GH-modeller har GH3 mer av alt, litt raskere bildefrekvens, større buffer som gir lengre serier, forbedret skjerm, forbedret søker, raskere autofokus, større batteri, ekstra kontrollhjul, bedre konstruksjon med en ramme av magnesium og som nevnt over større grep og bedre ergonomi. Nytt på GH3 er også mulighet for vertikalgrep med plass til ekstra batteri.

Innmaten er selvsagt også byttet ut og GH3 har oppgradert prosessor og ny bildebrikke med 16 megapiksler. Tidligere GH-modeller hadde multiformat bildebrikke som ga større horisontal bildevinkel i 3:2 og 16:9-format (enn med standard 4:3), men den muligheten er borte på GH3.

Bildekvaliteten er forbedret og ytelse på høy ISO er bedre enn på GH2 og G5 og ligger omtrent på nivå med E-M5 som er toppmodellen til Olympus. GH3 har også fått forbedret videofunksjon med opp til 1080p50 og 50 megabit per sekund bitrate eller 24 bilder i sekundet og ennå lavere komprimering (70 Mbps).

GH5 er sammen med Olympus E-M5 best på bildekvalitet blant MFT-kameraene. Det er best på ergonomi, er solid, værtettet, raskt i bruk og er generelt et av de aller beste speilløse systemkameraene Akam har testet, anbefales!

Fysisk:


Praktisk bruk:


Bildekvalitet:


Valuta for pengene

GH3 er ikke i butikkene ennå når dette skrives, men introduksjonsprisen er klar og ligger på omtrent 10 000 kroner for kun kamerahuset. Dette er dyrere enn Olympus E-M5, Samsung NX20, Sony NEX-7, alle speilreflekskameraer i begynnerklassen og mange av de mer avanserte modellene som Canon 60D, Nikon D7000 og Pentax K5 også. GH3 har imidlertid en helt spesiell kombinasjon av egenskaper som gjør det til et meget bra stillbildekamera som også har klassens beste videofunksjon. Totalt sett litt høyt, men prisene vil nok falle noe etter hvert som kameraet blir tilgjengelig.

Styrker og svakheter

 
  Avansert videofunksjon
  Maks 30 minutter opptak (i Europa)
 
  God ergonomi
  Større enn tidligere modeller
 
  Rask autofokus
  Følgefokus trenger forbedring
 
  Bra bildekvalitet
  Noe dyrt
 
  Trykkfølsom skjerm
  
 
  Byggekvalitet
  
 
  Værtettet
  

Passer for:

  • Brukere som prioriterer værttetting, byggekvalitet og ergonomi
  • Brukere som ønsker avansert videofunksjon
  • Brukere som vil ha best mulig bildekvalitet i et MFT-kamera

Passer ikke for:

  • Brukere som prioriterer (liten) størrelse over ergonomi.
  • Brukere som trenger best mulig følgefokus.
  • Brukere med stramt budsjett.

Panasonic Lumix DMC-GH3

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen