Test Panasonic Lumix DMC-FZ200

Beste superzoomen hittil

Lysstyrken gjør at dette kameraet hever seg over konkurrentene.

[Akam.no]: Panasonics superzoomer har vært populære modeller i mange år. Fjorårets FZ150 var allerede et meget bra kamera og på mange områder best i klassen - så lenge 24x zoom var tilstrekkelig. FZ200 har beholdt samme zoomområde som dekker fra 25 til 600mm ekvivalent brennvidde, men objektivet er nytt og har mye bedre lysstyrke. F2.8 hele veien fra vidvinkel til full tele gjør at FZ200 er i særklasse på dette området. Andre modeller har imidlertid opp til 50x zoom, men da med mye dårligere lysstyrke.

For stort for lommen

FZ200 er stort nok til at det er lite lommevennlig, men ergonomien er ganske bra med et grep på høyre side og plass til venstre hånd på objektivet. Kamerahus, objektiv, knapper og brytere har bra kvalitet og vi så ingen opplagte svake punkter. FZ200 har ikke zoomring og fokusring som Fujifilm har på sine mest avanserte modeller, men en bryter på objektivet gjør det mulig å zoome med venstre hånd. Det er også en zoombryter ved utløseren.

Middels skjerm

Skjermen på FZ200 har middels oppløsning og det holder for vanlig bruk, men for å vurdere fokus er høyere oppløsning en fordel. Skjermen kan vris i alle retninger, også inn mot kamerahuset for beskyttelse. Søkeren har ganske bra oppløsning, men er liten så det kan være vanskelig å se hele hvis øyet ikke er helt riktig plassert.

Bra nok bildekvalitet

Med mye zoom og liten bildebrikke er bildekvaliteten selvsagt ikke perfekt, men FZ200 scorer bra i forhold til konkurrentene og støtte for RAW-format er en fordel. Vi fant imidlertid ingen alvorlige svakheter selv om det var noe feilbrytningsproblemer i vidvinkelområdet og dynamikken er begrenset. Bildekvaliteten matcher selvsagt ikke et systemkamera pluss optikk med tilsvarende zoomområde (og mange ganger prisen), men er mer enn god nok for mange formål.

Bilder på høy ISO har blitt mye bedre enn for noen år tilbake både på kompaktkameraer og superzoomer, men det er fortsatt mye å hente der. Hva som er høyeste brukbare ISO avhenger av så mange faktorer at det umulig å si noe generelt. En av fordelene med FZ200 er at høy ISO må brukes i mindre grad enn på konkurrentene på grunn av bedre lysstyrke, særlig i teleenden av zoomområdet er forskjellen stor.

Raskt i bruk

FZ200 er raskt i bruk, både oppstartstid, fokushastighet og seriebildefunskjon er meget bra for denne type kamera. Selv ved bruk av RAW eller RAW+JPG-format blir ikke FZ200 tregt.

FZ200 har mye funksjonalitet og gir på mange måter samme muligheter som et enkelt systemkamera. RAW-støtte og bra ytelse er nevnt og FZ200 har mulighet for ekstern blits, full manuell kontroll av både eksponering og fokus. Videofunksjonen gir opp til 1080p50 med stereo lyd og ekstern mikrofon kan kobles til. Det er også mulig å sette eksponeringen manuelt for video.

All automatikk vi forventer i dag er også på plass med både intelligent auto (iA), program automatikk og motivprogram. Nytt på FZ200 i forhold til forrige generasjon er HDR- og panoramaprogrammer.

FZ200 er det beste superzoomkameraet vi har testet så langt og spesielt lysstyrken gjør at det hever seg over konkurrentene. Til neste år håper vi på større søker, men frem til det er FZ200 et klart valg for den som ønsker markedets mest avanserte superzoomkamera.

Fysisk:


Praktisk bruk:


Optikk:


Bildekvalitet:


Valuta for pengene

Prisene ble sjekket i oktober 2012 og da lå FZ200 på rundt 4200 kroner som er rett under Fujifilm X-S1 og en god del over resten av konkurrentene. Ikke billig, men en grei pris rett etter lansering og med tanke på funksjonalitet og muligheter. Normalt synker prisen en del etter noen måneder.


Styrker og svakheter

 
  25mm vidvinkel, 600mm tele
  Konkurrentene har opp til 50x zoom
 
  F2.8 i hele zoomområdet
  Liten søker
 
  Rask og sikker autofokus
  Stabilisator skrus av og på i hovedmeny
 
  Bra seriebildefunksjon
   
 
  1080P50 video      
 
  Manuell eksponering i videomodus     
 
  Vridbar skjerm
    
 
  RAW-støtte og blitssko
    

Passer for:

 • Brukere som trenger entusiastkamera med mye zoom og god lysstyrke
 • Brukere som trenger RAW-format
 • Brukere som trenger god videofunksjon

Passer ikke for:

 • Brukere som trenger et lommevennlig kamera
 • Brukere som trenger fleksibiliteten til et systemkamera

Vil du vite mer?
Les hele testen av Panasonic Lumix DMC-FZ200 på Akam.no.no »

Alternativer

I listen med alternativer tar vi bare for oss konkurrenter i samme klasse, men den som er villig til å ofre søker og litt zoomområde kan se på modeller i klassen "under" som ser mer ut som vanlige kompaktkameraer og har 10-20x zoom. Et annet alternativ er å gå et skritt opp i bildekvalitet, størrelse og pris ved å kjøpe et av de mindre systemkameraene med et superzoomobjektiv. Disse kameraene har mye større bildebrikke, men 16x er det største zoomområdet i dag og rundt 10x er mer vanlig.

Presentasjonen av alternativ er laget i oktober 2012 og dette er en liste som endrer seg over tid. Nye modeller kommer stadig mens andre fases ut.

 • Canon SX50 HS: Canons mest avanserte superzoom som på mange måter ligner FZ200. RAW-støtte, blitssko og vridbar skjerm er felles og skiller dem fra de fleste andre modellene, men der Panasonic har satset på god lysstyrke har Canon satset på størst mulig zoomområde (50x) mens lysstyrken er dårlig.
 • Fujifilm X-1S: Fujifilms toppmodell med større bildebrikke, 26x zoom, bedre søker, bedre ergonomi, men mye slark i objektivet, dårligere lysstyrke og bildekvalitet som ikkeh elt kan matche FZ200. X-S1 er også vesentlig større og tyngre enn FZ200.
 • Fujifilm HS30: HS30 er på mange måter en mindre versjon av X-S1 og ligner mer på FZ200 i størrelse og vekt enn X-S1. HS30 har RAW-støtte, vippbar skjerm, mulighet for ekstern blits og 30x zoom.
 • Nikon P510: Nikon har i likhet med Canon satset på stort zoomområde (42x). P510 har vippbar skjerm mens RAW-støtte og mulighet for ekstern blits mangler. Lysstyrken er beskjeden.
 • Panasonic FZ62: Rimeligere og enklere versjon av FZ200. Samme zoomområde, men svakere lysstyrke og en del funksjoner mangler.
 • Panasonic FZ150: Forrige versjon av FZ200, dårligere lysstyrke, ellers veldig lik. Rimeligere mens det fortsatt er i salg.
 • Sony HX200V: 30x zoom, 1080p50 video, zoomring, vippbar skjerm og 18 megapiksler bildebrikke.

 

Panasonic Lumix DMC-FZ200   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen