TEST: Panasonic GX1

Test Panasonic GX1

En kraftig liten tass

Panasonics kompakte entusiastmodell er deres beste hittil.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Panasonic GF1 var første Micro FourThirds-kamera fra Panasonic uten innebygd søker. Kompakt kamerahus, bra byggekvalitet, mange knapper og brytere og ikke minst 20mm F1.7 gjorde GF1 til et populært entusiastkamera. Panasonic fulgte opp GF1 med GF2 og GF3 som også var bra modeller, men hovedmålet var helt tydelig å lage et minst mulig mFT-kamera. Det gikk på bekostning av både ergonomi og brukervennlighet og GF3 mangler også blitssko og mulighet for elektronisk søker.

GX1 som vi tester her har mer til felles med en GF1 igjen og er mer rettet mot de som heller vil ha et litt større kamera med innbygd grep og bra med knapper for direkte tilgang til funksjoner. I tillegg har GX1 også berøringsfølsom skjerm for de som liker det, og mulighet for å skru den av for de som ikke liker det. GX1 er også oppdatert med Panasonics siste generasjon av bildebrikke og elektronikk og er på mange måter en G3 uten innebygd søker, og det er et veldig bra utgangspunkt.

 

Aller først, noen spesifikasjoner. For systemkameraene er pris, vekt og zoomområde oppgitt med 3x standardzoom, X 14-42 for Panasonic og 18-55 II OIS for Samsung:

Panasonic GX1
Canon G1 X
Samsung NX200
Oppløsning
16 megapiksler
14 megapiksler
20 megapiksler
Brikketype
Live-Mos
CMOS
CMOS
Brikke-
størrelse
Micro FourThirds
(225 mm²)
1.5 tommer
(261 mm²)
APS-C
(396 mm²)
Brennvidde
(tilsvarende)
28-84 mm
28-112 mm
28-83 mm
Største blender
f/3.5-5.6
f/2.8-5.8
f/3.5-5.6
Optisk zoom
3x
4x
3x
Videooppløsning
1920 x 1080
1920 x 1080
1920 x 1080
Batterikapasitet
300 bilder
250 bilder
330 bilder
Vekt med zoom
Ca 462 gram
Ca 570 gram
Ca 595 gram
RAW-støtte
Ja
Ja
Ja
Pris per 10/04 2012

Sjekk flere spesifikasjoner på Panasonic GX1 i prisguiden

 


Fysisk

Vurdering:

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:


Kamerahus

GX1 finnes i to farger, sort som på bildet rett under og sølv som på bildet av baksiden litt lenger nede på siden. Grepet er forøvrig sort på alle modeller. Kameraet er laget i metall og virker solid. Vi fant ingen spesielle svakheter i testperioden, men mekanismen som hever den innbygde blitsen tåler neppe hard behandling.

På forsiden er det ingen knapper, men rett under GX1 sitter det en lysdiode som brukes for å markere at selvutløseren er aktiv. Den fungerer også som hjelpelys for autofokusen. Grepet ser litt ut som noe Panasonic har limt på i siste øyeblikk, men det fungerer ganske bra i praksis og det er jo det viktigste. Belegget på grepet er ruglete og bidrar til at kameraet sitter godt i hånden.

Baksiden er ryddig og grei med skjermen til venstre og de fleste knappene og kontrollhjulet på høyre side. Kontakten mellom blitsskoen og skjermen er for ekstern søker. Knappene kunne gjerne vært litt større og sølvfargede symboler på sølvfargede knapper er så og si uleselige i dårlig lys.

På toppen er det blitssko, stereo mikrofoner, modusratt og egne utløsere for stillbilder og video. iA-knappen setter kameraet direkte i intelligent automodus med et knapptrykk uansett hvordan kameraet er innstilt.

På venstre side er det bare feste for bæreremmen. På høyre side er det i tillegg en luke som dekker tre kontakter. den øverste er for fjernutløser, den neste er HDMI mens den nederste er kombinert A/V ut og USB.

På undersiden er det stativfeste (sentrert i forhold til objektivet) og luken for batteri og minnekort. GX1 bruker SD/SDHC/SDXC-kort. Luken lar seg ikke åpne med hurtigkoblingsplate på kameraet.

GX1 er ikke like lite som Panasonic GF3 eller Olympus E-PM1, men ergonomien er bedre og sammen med Panasonics X 14-42 standardzoom blir det likevel en ganske kompakt og lett kombinasjon. I diagrammet under viser vi vekt med objektiv for GX1 og noen alternativ i litt forskjellige klasser. Alle systemkameraer er med 3x normalzoom, G3 er med Panasonics litt eldre 14-42 som er litt tyngre enn den på GX1.

 

Skjerm

Tilbake til toppen

GX1 har en tretommers skjerm med 460000 punkter og 3:2-format. Skjermen er grei nok selv om mange av konkurrentene har høyere oppløsning. Skjermen er berøringsfølsom og det er for eksempel mulig å sette fokuspunkt, ta et bilde og bruke menyene ved å trykke på skjermen.

Søker

Tilbake til toppen

GX1 har ikke innebygd søker, men elektronisk søker leveres som ekstrautstyr. Panasonic har produsert elektronisk søker til tidligere modeller også, men det er kun den nye LVF2 som passer på GX1. Eldre modeller kan kun bruke den gamle søkeren. Som bildet over viser får kameraet en ganske stor klump på toppen med søkeren montert. De som ønsker å bruke søker mye er nok bedre tjent med å kjøpe G3 som har den innebygd.

 

Søkeren har en kontakt som stikkes inn i porten bak på kameraet mens blitsskoen brukes for å feste søkeren. Å montere søker er en litt omstendelig prosess. Både søker og blitsskoen/porten beskyttes av hvert sitt plastdeksel som må fjernes - og helst ikke mistes. Når søkeren er på plass låses den fast automatisk og det får Panasonic et lite plusspoeng for. For å få den av igjen er det en liten utløserknapp på siden som må trykkes inn.

Søkeren har en knapp på baksiden for å bytte mellom søker og LCD-skjerm. Søkerbildet er stort og med bra oppløsning (1.4 millioner punkter). Søkeren kan vippes opp 90 grader uten at vi ser den helt store nytten av det.

 

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.

Panasonic Lumix DMC-GX1

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen