Panasonic Lumix DMC-GX8

Test Panasonic Lumix DMC-GX8

Panasonic Lumix DMC-GX8 (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Vi bytter gjerne ut speilrefleksen vår i dette

20 megapiksler, dobbel bildestabilisering, ekstremt god buffer og en veldig god elektronisk søker; Panasonic har gjort veldig mye veldig riktig.

Panasonic Lumix DMC-GX8 får æren av å være det første Micro Four Thirds-kameraet med en oppløsning på over 20 megapiksler, men det er ikke bare der den har vokst. Siden forgjengeren, Lumix DMC-GX7, har kameraet blitt tydelig større, og der vi beskrev GX7 som et kompakt systemkamera, fremstår GX8 i dagens marked som en skikkelig murstein.

Slik illustrerer Panasonic det doble bildestabiliseringssystemet

Det er også det første kameraet vi kjenner til som benytter seg av et dobbelt bildestabiliseringssystem. Det vil si at kamerahuset er utstyrt med en stabiliserende bildebrikke som kan fungere sammen med optikk med innebygget bildestabilisering, noe som i alle fall på papiret høres mer effektivt ut enn bare «vanlig» stabilisering. Som om ikke det er nok for å få skarpe bilder, skal autofokusen fungere under selv svært lysfattige forhold, som for eksempel med månen som eneste lyskilde.

Panasonic er heller ikke snaue i markedsføringen av kameraet, og sier på sine hjemmesider at kameraets «sofistikerte design vil tilfredsstille selv de mest erfarne fotografene». Store ord med andre ord, så vi er spente på se om påstandene holder vann. Noe som vi vet holder vann, sånn noenlunde i alle fall, er det værtette kamerahuset. Tok du den? Altså, det tåler regn, sånn, fordi det er værtett... Vel, vi synes det var morsomt.

På neste side skal vi se på spesifikasjonene og flere bilder av kameraet »

Forgjengeren imponerte

spartan-gx8-862x450.
Hvordan bedre illustrere at GX8 er laget for tøffe forhold enn med å sponse det tøffe, våte, skitne og støvete hinderløpet Spartan Race? Foto: Panasonic/Spartan Race

Vi lot oss imponere av forgjengerem GX7, da den kom for to år siden, som med sin relativt kompakte utforming og lave profil enkelt fikk plass i selv ganske små fotovesker. Det var i sin tid et av få speilløse systemkameraer som kom med innebygget elektronisk søker (EVF) som ikke var plassert i en midtstilt, speilreflekslignende førhøyning, som for eksempel Fujifilm og Olympus har gjort med sinse speilløse systemkameraer.

Istedet fikk søkeren en lav profil og ble plassert på venstresiden av kameraet, slik at høyreøyde fotografer kunne ta bilder uten å gjemme hele ansiktet bak kameraet. Sånn sett var det et svært godt alternativ for fotografer som ville ha et mer kompakt alternativ til de større speilrefleksene på markedet.

Noe er det samme, men mye er forbedret, bare se på neste side »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen