SNIKTITT: Panasonic G5 Stiller sterkt

Sniktitt Panasonic G5

(Bilde: Are Thunes Samsonsen, Akam.no)

Stiller sterkt

Panasonics nyeste systemkamera ser lovende ut

For noen uker siden ble Akams utsendte med til Budapests smellhete sommer for å få se på hva slags nyheter Panasonic hadde å komme med i sommer. I 38 grader i skyggen fikk vi blant annet gå en tur i byen med deres nye systemkamera i G-serien, Panasonic G5.

Mellom svettende turister og ujevne viff av alt for varm kloakk fikk vår utsendte, utstyrt med minnekort, solbriller og et ennå hemmelig G5, speidet etter motiver i Pest i noen timer, og danne seg et lite bilde av hvordan kameraet var i praktisk bruk. Vi hadde et utvalg objektiver tilgjengelig, men i hovedsak valgte vi å benytte oss av Panasonics nylig lanserte Lumix G X Vario 12-35mm / F2.8 ASPH. / POWER O.I.S.

Fysisk

Først titter vi litt på hva Panasonic har valgt å endre på rent fysisk, fra forrige modell i serien, nemlig Panasonic Lumix DMC-G3:

G5 øverst, G3 nederst.
G5 øverst, G3 nederst.

Det første vi la merke til er at grepet er blitt betydelig større enn det var på G3. Da Panasonic gikk fra G2 til G3 gjorde de et poeng av at kameraet var det minste med innebygget søker, og det innebar nødvendigvis at grepet ble gjort mindre. Dette har de tydeligvis funnet ut ikke var så smart, for G5 har nå fått et grep som minner mest av alt om grepet på G2.

I tillegg til at grepet er blitt større har det også fått et gummibelegg, noe som var nettopp det vi etterlyste da vi testet G3. Også andre har tydeligvis kommet med samme tilbakemelding til Panasonic, altså. Uansett opplevde vi grepet på G5 som behagelig i bruk, og vi fikk et fast og stabilt tak om kameraet i så godt som alle situasjoner. Det opplevdes absolutt som bra, men vi ser også at enkelte brukere kanskje heller ville ønsket at størrelsen fra G3 ble beholdt. I så fall er kanskje Panasonic Lumix DMC-GX1 et godt alternativ å se nærmere på.

G5 øverst, G3 nederst.
G5 øverst, G3 nederst.

På baksiden ser vi også designendringene tydelig. Blant annet har G5 fått en kant til å hvile tommelen på, og kommandohjulet er dermed flyttet litt ut til høyre i forhold til slik det var på G3. Man skulle tro at det kanskje ikke var så smart, men det fungerte forholdvis greit for oss den korte stunden vi hadde kameraet i neven. Riktignok må man kanskje flytte hånden litt for å få betjent hjulet med tommelen, men det er bare et problem dersom man kun holder kameraet med ene hånden.

Under søkeren ser vi også kameraets øyesensor som gjør at G5 kan automatisk veksle mellom visning på skjerm og visning i søker, alt etter om du har kameraet opptil øyet eller ikke.

Enkelte knapper er flyttet litt rundt, men for det meste er dette snakk om omprioriteringer heller en gjennomgripende forandringer. Nå er for eksempel PLAY-knappen langt enklere å nå med tommelen enn den var på G3, men til gjengjeld er knappen for videoopptak nå flyttet til toppen av kameraet, som vist på bildene nedenfor.

G5 øverst, G3 nederst.
G5 øverst, G3 nederst.
Panasonic Lumix DMC-GX1.
Panasonic Lumix DMC-GX1.

På toppen av kameraet er betjeningen omtrent som før, med unntak av den relokaliserte videoknappen, samt den nye funksjonsspaken som ikke er flyttet men helt ny i G5. Med denne kan man betjene motorisert zoom dersom man har en slik på kameraet, eller justere eksponeringen. I bildevisningsmodus brukes den til å zoome inn i eller ut fra bildet som vises, og i menyvisning brukes spaken til å hoppe fra side til side. Spaken ga oss et godt inntrykk, og den virket forholdsvis solid, presis og enkel i bruk. I det hele tatt skulle vi ønske at denne kunne implementeres på Panasonics øvrige mFT-kameraer, for dette var praktiske saker. Skulle vi ønsket oss noe mer fra den, måtte det blitt en (utvidet) mulighet til å selv avgjøre hva den skal brukes til i ulike situasjoner og innstillinger.

Rent fysisk ser ikke Panasonic G5 ut til å være en særlig stor forbedring fra forgjengeren, men faktum er at den på mange måter er nettopp det. Med mindre størrelsen var din hovedgrunn for å være interessert i G3 (og da bør du som nevnt heller se på GX1), er G5 et ganske klart tilfelle av at summen av små endringer utgjør en betydelig og helhetlig oppdatering. Bare se på denne listen:

  • Forbedret skjerm med dobbelt så høy oppløsning som G3, og med mulighet for å styre fokusområde mens man ser i søkeren.
  • Søker med 1 440 000 subpiksler og øyesensor.
  • 16 megapikslers bildebrikke med forbedret digital signalbehandling og høyeste ISO på 12800 (mot 6400 på G3).
  • Bedre batterikapasitet med 320 bilder per lading etter CIPA-standarden (mot 270 i G3).
  • 6 bilder per sekund i toppfart, mot 4 i G3.
  • Forbedret betjening, i form av spake, endret fireveiskontroller og generell omstrukturering av knapper og brytere.
  • Forbedret videofunksjonalitet, med FullHD i 50p/60p i AVCHD, og 30p i MP4, mot G3s 60i.
  • Elektronisk lukker som gir mulighet for stillemodus.

På neste side kan du lese litt om hvordan G5 var i praktisk bruk, og se eksempelbilder fra kameraet.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen