Palm OS går over til Linux-platform

I et overraskende trekk har PalmSource kunnet fortelle pressen at selskapet nå vil satse på Linux. Deres eget operativsystem, Palm OS, skal skrives om for å brukes sammen med det åpne operativsystemet.

Første skritt på veien mot dette er oppkjøpet av det kinesiske selskapet CMS, som utvikler Linux-basert programvare for mobiltelefoner. PalmSource vil med utgangspunkt i dette utvikle en ny og mer tilpasningsdyktig versjon av operativsystemet sitt.

Palm OS finnes allerede i dag i enkelte smarttelefoner, men det er kun de dyreste telefonene på markedet som har krefter nok til å drive operativsystemet. Linux skal derimot være mye mildere i kravene, og skal fint kunne brukes på mobiltelefoner i 2000-kroners klassen.

For å høste det beste av begge verdener skal det utvikles en ny versjon av Palm OS Cobalt som kjører som et programvare-lag over Linux-platformen. Grensesnitt og menyer vil være helt likt dagens Palm OS, mens den underliggende koden skal være mye raskere og mer fleksibel.

Vil vasse i programvare
En av de store styrkene til Palm OS har alltid vært det store utvalget av tredjeparts programmer, og det skal ikke forandre seg. Det nye Palm OS vil både støtte dagens Palm-programmer, samtidig som det skal være lett å portere Linux-baserte programmer over til Palm OS.

Man håper også at overgangen til Linux-platformen vil åpne for å bruke Palm OS sammen med ny maskinvare og nye prosessorer. Det finnes nemlig allerede et vell av drivere for å bruke forskjellig maskinvare i Linux.

Palm OS vil fortsette å være være et låst, proprietært operativsystem. Men utviklere vil kunne leke seg med den underliggende delen av systemet som baserer seg på Linux, som blant annet styrer hvor rask enheten er, hvor raskt den starter opp, batterilevetiden, også videre.

Den nye Linux-varianten av Palm OS vil bli den tredje versjonen av operativsystemet som nå skal være på vei til markedet. Fra før av venter vi allerede på Palm OS "Cobalt" og Palm OS "Garnet".

Ingen tidsfrist har ennå blitt gitt for når vi kan vente de første PalmOS-telefonene som baserer seg på Linux, men mange spår at det kan ta minst to år før dette dukker opp. I mellomtiden har de to arge konkurrentene Symbian OS og Windows Mobile fått boltre seg lenge.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen