Palm i din neste telefon?

Palm ble på 90-tallet kjent for sine elektroniske planleggere, men er nå i ferd med å ta skrittet inn i smarttelefon-markedet. Nå har PalmSource lansert et eget operativsystem for smarttelefoner - PalmOS Cobalt 6.1.

Det nye operativsystemet har fått støtte for en rekke teknologier vi finner i dagens mobiltelefoner. På telefonfronten finner man innebygget støtte for GSM og GPRS. I tillegg har Cobalt 6.1 støtte for Blåtann og Wi-Fi nett.

Hensikten med dette er å gjøre det enklere å utvikle PalmOS-telefoner. Tidligere har hver enkelt produsent selv måttet skrive den nødvendige koden for å bruke slike funksjoner. Når støtten nå er bygget inn i selve operativsystemet sparer man derfor mye tid og store utviklingskostnader.

En annen viktig teknologi som nå gjør sin inntreden i PalmOS er USB-On-The-Go. Dette er en standard for tilkobling av tilbehør uten å måtte gå gjennom en datamaskin. Dette gjør det mulig å koble til utstyr som tastatur, mus, digitalkamera, eksterne harddisker og lignende.


Cobalt 6.1 har fått et helt nytt grensesnitt

PalmSource har også laget et nytt menysystem for Cobalt 6.1. Nå skal det være mulig å bruke telefonen med én hånd, ved at man bruker en joystick eller piletast til å bla rundt i menyene. På andre PalmOS-modeller er man stort sett avhengig av å dra frem en pekepenn og trykke på skjermen.

Man har også lagt til støtte for nye oppløsninger. Operativsystemet kan nå brukes i enheter med 640 x 480 punkters skjermer. Det skal dessuten være mulig å rotere skjermbildet mellom portrett og landskaps-modus.

Skal være et brukervennlig alternativ
PalmSource vil trolig få en tøff jobb med å lokke produsentene til seg. De store konkurrentene SymbianOS og Windows Mobile brukes i dag i de fleste smarttelefoner. Den viktigste fordelen til PalmOS skal ifølge selskapet være at det er et enklere og mer brukervennlig operativsystem..

Det skal allerede være 11 forskjellige PalmOS Cobalt-telefoner i utvikling. Disse vil imidlertid ikke komme på markedet før i 2005.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen