Pakistan krever fingeravtrykk av alle sine mobilbrukere
Teknofil
(Bilde: Shutterstock/montasje)

Pakistan krever fingeravtrykk av alle sine mobilbrukere

Det er et ledd i kampen mot terror.

Pakistanske myndigheter har beordret landets mobilselskaper om å innhente fingeravtrykk fra samtlige av deres kunder innen to måneder, skriver Washington Post. Hensikten er å innhente biometriske data til en stor database, som igjen skal brukes til å ta terrorister.

Innen 15. april må hvert eneste SIM-kort i Pakistan knyttes opp mot eierens fingeravtrykk. De resterende SIM-kortene blir deaktivert. De siste seks ukene skal 38 millioner mobilbrukere i Pakistan ha registrert 53 millioner SIM-kort, som ble verifisert med fingeravtrykk. Fortsatt gjenstår 50 millioner SIM-kort som pakistanske myndigheter ikke har kontroll på.

Skal forhindre terror

I desember drepte en gruppe terrorister med tilknytning til Taliban 150 elever og lærere ved en skole i Peshawar. I etterkant av det tragiske terrorangrepet, viste det seg at de seks gjerningsmennene hadde registrert SIM-kortene sine på en uskyldig kvinne. Hun skal ifølge rapportene ikke ha hatt noen som helst kjennskap til terroristene.

Det er en av årsakene til at Pakistan velger å foreta en så drastisk og omfattende innhenting av biometriske data fra sine innbyggere.

– Så fort verifiseringen av hvert enkelt SIM-kort er gjort, og alle ikke-verifiserte SIM-kort er blokkert, vil ikke lenger terroristene ha dette verktøyet, sier en ikke navngitt person i Pakistans innenriksdepartement til Washington Post.

Vedkommende legger til at myndighetene er klar over hvor krevende dette er for mobilselskapene og deres kunder, men sier at dette er nødt til å gjøres som en fedrelandsplikt.

Må stå i kø i timevis

En taxi-sjåfør som avisen har snakket med, sier at ordningen skaper problemer for ham. Han har nemlig egentlig ikke råd til å bli stående flere timer i kø – hvilket er tilfellet – for å registrere seg. Men hvis han ikke gjør det, vil han miste sin eneste måte å holde kontakt med familien sin på.

Ifølge Washington Post er pakistanere flest villig til å gjøre hva som helst for å stanse terroristene som herjer i landet. Det inkluderer åpenbart å gi ifra seg fingeravtrykk som senere kan brukes av myndighetene til å identifisere dem. Noen er imidlertid litt skeptiske til hvordan verifisering av SIM-kort egentlig skal kunne bidra til å skape fred i landet.

Totalt skal rundt 73 prosent av landets voksne befolkning ha et mobilabonnement i dag. Mange bor imidlertid langt fra byene, noe som gjør fingeravtrykkregistreringen til en utfordring. Det pakistanske mobilselskapet Mobilink sier de har sendt ut minibusser til rurale strøk for å kunne foreta registreringer der, i håp om å rekke den knappe tidsfristen.

Amerikanske NSA overvåker nesten bare «vanlige» folk
9 av 10 personer i databasen er helt uinteressante »

(Kilde: Washington Post)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen