Det er kanskje ikke akkurat et paintball-lag som skal sendes opp i en romferge for å avverge katastrofen, men konseptet ligner. (Bilde: Montasje: ESA, Wikimedia Commons)

Paintball skal redde oss fra undergang

Fargeklatter kan dytte bort farlige asteroider.

I filmen Armageddon sender NASA opp en fargerik gjeng med oljeborere til verdensrommet for å drille og sprenge en asteroide som er på vei til å utslette hele jordkloden. I virkeligheten kan det hende at vi sender opp noe enda merkeligere: En gjeng med paintballspillere!

Ifølge beregningene til MIT-studenten Sung Wook Paek, skal det nemlig være mulig å dytte en asteroide ut av kollisjonskurs ved hjelp av paintballer. Ved hjelp av en kombinasjon av trykk og refleksjonsnivåer, skal fargeklattene kunne avverge undergangen.

Reell trussel

Illustrasjon av hvordan Apophis blir truffet av paintballer.
Illustrasjon av hvordan Apophis blir truffet av paintballer.Foto: MIT

Sung vant 2012-utgaven av konkurransen «Move an Asteroid Technical Paper», som ble sponset av FNs romfartsråd. Hensikten med konkurransen var å finne ideer for å dytte unna asteroider og andre farlige objekter som kan gjøre livet surt for oss jordboere.

I konkurranse mot tyngdekraftteknikker og atomvåpen, vant altså ideen om å bruke paintball. Og trusselen er reell, bare spør dinosaurene.

Sung brukte en virkelig kandidat for død og ødeleggelse i sine beregninger. Dette er asteroiden Apophis, som er over 450 meter i diameter og veier mer enn svigermor.

Apophis skal passere Jorden i 2029, og det er en liten sjanse for at den vil gå gjennom et såkalt «tyngdekraftmessig nøkkelhull». Det vil si at den blir sendt på kollisjonskurs med Jorden når den returnerer i 2036.

Solseil

En asteroide dekket av maling endrer albedoen og forskyver banen.
En asteroide dekket av maling endrer albedoen og forskyver banen.Foto: MIT

Sung foreslår å sende et romfartøy mot Apophis og skyte av gårde 4,5 tonn med paintballer i to omganger. Første runde skal treffe forsiden av asteroiden, mens andre runde skal dekke baksiden.

Selv om effekten av tonnevis med paintballer gir asteroiden en liten kursendring, er det selve hvitmalingen fra paintballene som er hovedingrediensen. Hvitfargen øker Apophis' albedo, eller refleksjonsnivå. Dette fører videre til at asteroiden blir et såkalt «solseil».

Solseil bruker stråling fra sollys framfor tyngdekraft for å bli dyttet framover. I et vakuum som verdensrommet har denne endringen mye å si, og asteroiden endrer kurs og blir dyttet trygt vekk fra Jorda. I løpet av 20 år, vel å merke.

Se videoen nedenfor for en mer visuell forklaring av opplegget:


(Kilde: MIT News)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen