Påbyr åpne dokumentstandarder

Regjeringen vedtok nylig at all informasjon på statlige nettsider skal være tilgjengelig i de åpne formatene HTML, PDF eller ODF. Bak vedtaket ligger tanken om at alle skal ha lik tilgang til offentlig informasjon.

Vedtaket medfører at HTML skal være primærformatet for publisering av offentlig informasjon på nettet, mens PDF er obligatorisk der man ønsker å bevare det opprinnelige utseendet til et dokument.

Mest spennende er det imidlertid at ODF (OpenDocument Format) skal brukes i alle tilfeller der dokumenter skal kunne endres etter at de er lastet ned, for eksempel skjemaer som skal fylles ut.

Formatet er utviklet av organisasjonen OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards), og ble først tatt i bruk i den gratis kontorpakken OpenOffice. Formatet er basert på XML og er som navnet mer enn antyder, helt åpent.

Vedtaket trer i kraft fra 1. januar 2009. Offentlige etater har tiden frem til 2014 til å endre allerede eksisterende dokumenter slik at de følger de nye kravene til format.

Vedtaket gjør ikke at alle andre formater enn de tre nevnte forbys, dokumenter i andre formater er greit så lenge de også er tilgjengelige i et av de tre åpne formatene.

(Kilde: Regjeringen.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen