På verdenslansering av Sony Alpha

Det har vært knyttet stor spenning til hva Sony vil gjøre med sin satsning på speilreflekskameraer siden de overtok Konika Minoltals (KM) objektivfatning og teknologi ved juletider i år.

Etter en dag med litt fotomuligheter i Marrakesh og en natt i telt utenfor byen startet Sonys pressekonferanse. 2006 må jo bli speilrefleksens år. Ikke bare har prisene sunket ned til rundt 5000 kroner for kamerahus og standardzoom, men vi får også to nye store aktører i markedet (tre hvis regner med Samsung). Panasonic forhåndslanserte jo sin modell basert på 4/3-standarden i vinter, men det ser ut som det blir Sony som kommer først på markedet med et kamera.

Mer enn et speilrefleks
Med Alpha DSLR-A100 lanserer Sony mye mer enn et speilreflekskamera, for dette er bare det første kameraet i Sonys satsning på dette området. Og systemet består selvfølgelig av mye mer enn kameraer. Sony lanserer samtidig en rekke objektiver og annet tilleggsutstyr. I løpet av høsten skal rundt 20 objektiver være tilgjengelige. De fleste er basert på eksisterende KM-konstruksjoner og vil selges som Sony-objektiv, men det vil også komme en serie objektiver med Carl Zeiss-navn.

Sony har ikke gjort noe revolusjonerende med sitt første speilrefleks. I utgangspunktet minner det en del om KM 5D, men kameraet virker mye mer ”strømlinjeformet” enn sine forgjengere fra KM. Kamerahuset er ikke spesielt stort. Det er klart mindre enn Canon 20D/30D og litt større enn 350D. Etter pressekonferansen fikk vi prøve A100 i et par timer og det kommer vi tilbake til i en ny artikkel. I første omgang konsentrerer vi oss om spesifikasjoner og Sonys planer for systemet.

10 megapiksels CCD
Inni A100 er det mye nytt. Det mange først vil legge merke til er at sensoren har blitt byttet ut og oppløsningen er øket fra 6 MP i KM-kamerane til 10MP i A-100. Dette vil nok påvirke markedet en del, for Sony presenter dette som et ”entry level” kamera. A100 blir dermed markedsledende når det gjelder oppløsning i denne klassen. Faktisk må man opp til Nikons halvprofesjonelle D200 for å finne samme oppløsning.

Bildebrikken i A100 er en CCD-brikke, Sony har altså valgt å ikke bruke samme teknologi som finnes i R1 med CMOS-sensor. Nå er ikke det noe stort poeng, bildekvaliteten er jo mye viktigere enn hvilken sensortype man velger. Det er imidertid interessant å se at brikken er like stor, har samme oppløsning og bruker samme teknologi som den vi finner i Nikon D200. Nå vil ikke Sony (eller Nikon) kommentere på hvem som lager hva, men det er jo veldig sannsynlig at vi her har i hvertfall samme grunndesign.

Forbedret bildestabilisator
Sony har selvfølgelig beholdt AS-teknologien som med bevegelig sensor gir bildestabilisering innebygd i kamerahuset. AS er omdøpt til ”Super Steady Shot”. Sony anslår at man kan holde på opp til 3.5 stopp lengere lukkertid enn uten stabilisator. Siden sensoren allerede kan beveges har Sony laget et støvfjerningssystem lignende det Olympus har i sine speilrefleksmodeller. I motsetning til Olympus gjøres støvfjerningen når kameraet slås av. Fordelen med det er raskere oppstart, men har du akkurat byttet objektivet og fått støv på sensoren så vil ikke det fjernes når du skrur på kameraet igjen. Sensoren er dessuten belagt med et anti-støv belegg.
Under pressekonkurransen kommenterte Sonys representant at A100 har gode støyegenskaper ved høy ISO, men vi registrer at kameraet er begrenset til ISO 1600. Det er ikke dårlig, men heller ikke bedre enn konkurrentene. Vi vil se på disse egenskapene i mer detalj når vi får tilgang til kameraet og kan gjøre en full test.

Bedret dynamikk
Nytt i A100 er også bildeprosessoren som Sony kaller Bionz. Det er kanskje ikke mange som har et nært forhold til bildeprosessoren i kameraet sitt, men det forhinder ikke at det er en veldig sentral komponent. Nytt i Bionz og er funksjon som kalles ”D-range Optimizer” som kan redusere kontrasten i bilder av kontrastrike motiv. Den har tre innstillinger, Av (selvforklarende), Standard prioriterer forgrunn mens Avansert prøver å sørge for at både forgrunn og bakgrunn beholder tegning i både høylys og skyggeområder. Hvis dette høre kjent ut for de som husker motlysknappen på gamle kompaktkameraer så er det korrekt. Man prøver å oppnå noe av den samme effekten, men uten at resten av bildet blir feileksponert. Sonys versjon jobber på raw data, altså full bitdybde fra sensoren og prosesseringen gjøres før JPGen blir laget. Bionz kan for øvrig behandle 3 JPG-bilder i sekundet og kameraet kan ta bilder i denne hastigheten til minnekortet er fullt (forutsatt at man bruker et kort med tilstrekkelig skrivehastighet). Bufferet har plass til 6 RAW-bilder.

A100 har kun en kortplass og det er for CF-kort. Både type 1 og 2 (inklusiv Microdrive) støttes. Kameraet leveres med et adapter slik at Memory Stick Duo kort kan brukes.

Sony har beholdt KMs blitssko, det betyr at kun tilpassede blitser passer. Det fantes et adapter for KM til vanlig blitssko, men vi har ikke sjekket om det vil fungere med A100.

LCD-skjermen er også oppgradert i forhold til KM-modellene. Den er på 2.5” og har 230000 piksler. Batteriet er også nytt. Det er et proprietært Sony-batteri og kalles (som vanlig fra Sony) Info-Litium. Det skal gi 750 bilder målt etter CIPA-standarden og det er meget bra kapasitet.

Ny type autofokus
En annen finesse er at A100 har en sensor som detekterer når kameraet løftes opp til øyet og starter autofokus. Det er dermed en bra sjanse for at autofokusen er ferdig, eller nesten ferdig før du trykker utløseren. Hvor bra dette fungerer vil nok variere fra person til person, men man kan skru av funksjonen hvis man ikke ønsker å bruke den.

Sony lover at det skal være på markedet i løpet av juli. I første omgang vil kun standardzoomen og en 70-300mm telezoom være tilgjengelig. Utover høsten vil det komme flere objektiver, men noe av fordelen ved A100 er at den kan bruke alle KM-objektiver laget fra 1985. Det er solgt rundt 16 millioner objektiver med denne fatningen. Standardobjektivet til A100 vil være en 18-70mm F3.5-5.6. Både Nikon D50 og Canon 350D kommer med en 18-55mm standardzoom, så også på dette området legger Sony seg litt over det som er vanlig i klassen.

Objektiver fra Carl Zeiss
En representant fra Carl Zeiss var på pressekonferansen og fortalte litt om samarbeidet med Sony og Carl Zeiss-objektivene. En 35mm F1.4 skal være rett rundt hjørnet mens de to andre objektivene, en 135mm F1.8 og en 16-80mm F3.5-4.5 er litt lenger unna. Spesielt ”standardzoomen” vil nok være et drømmeobjektiv for mange. Begge objektiv med fast brennvidde er forøvrig laget for fullt 24x36mm format. Det var kanskje den mest interessante uttalelsen i den delen av pressekonferansen.

Etter pressekonferansen fikk vi snakke med representanter fra Sony i mindre grupper og spurte da blant annet om ”Live Preview” (som A100 ikke har) og om Sonys planer for Alpha-systemet. Sony ser for seg at første oppgave er å bygge kundebase og at de bør klare 10% markedsandel i løpet av et år og 20% på litt lenger sikt. Dette vil gi dem en tredjeplass i speilrefleksmarkedet. De satser i første omgang på nedre og midtre prisklasser og har ikke direkte planer for proffmarkedet, men utelukket det heller ikke forutsatt at Alpha blir en suksess.
Når det gjelder ”live preview” så de det som et viktig element for å få folk som har kompaktkameraer til å bytte til et systemkamera, men de sa selvfølgelig ikke noe spesifikt om tidshorisont eller spesifikasjoner. Vi fikk også litt mer informasjon om hva ”Zeiss-objektiv” betyr. Objektivene designes/spesifiseres av Sony, godkjennes/kvalitetssikres av Zeiss og produseres i Japan.

Pris
Til slutt litt om pris. Sony regner med en veiledende pris rundt 8500 kroner med standard zoomobjektiv og marginalt mindre for kun kamerahus. I praksis vil man nok ganske raskt finne en god del lavere priser på nettet. Dette er likevel litt over konkurrentene, men med 10 Megapiksler, objektiv med noe større zoomområde og ikke minst innebygd stabilisering ser A100 ut til å bli et veldig konkurransedyktig alternativ. Akam vil selvfølgelig gjennomføre en fullstendig test så fort kameraet er tilgjengelig.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen