På tur med mobilen

Et av de viktigste tipsene når du bruker mobilen i utlandet er å være forsiktig med å surfe på mobilen.

Tidligere har vi skrevet om hvor dyrt det er å bruke mobilen i utlandet. Selv om ringekostnadene har blitt delvis redusert i Europa, er det ikke gratis å wappe.

En av grunnene til at det er dyrt å wappe i utlandet, er at det ikke er et pristak.

Dersom du bruker mobilen hjemme, koster det maks 10-20 kroner dagen (gratis med enkelte abonnement). I utlandet er det svært mye dyrere. Enkelte abonnenter kan risikere å betale eksempelvis 270 kroner per megabyte nedlastet data i Frankrike.

Spar 90 prosent med Opera Mini

Det er likevel ofte veldig praktisk å surfe med mobilen i utlandet - alt fra å bruke rutetabeller for å komme deg rundt omkring, eller det kan være at du trenger telefonnumre og har glemt utenlandsnummeret til opplysningen.

Et godt tips er derfor bør du laste ned Opera Mini. Det gjør du ved å gå inn på wapadressen operamini.com med mobilen din, og laste ned programmet direkte.

Dette programmet har vi testet vet at det fungerer utmerket. Du sparer tid og penger fordi programmet komprimerer websidene før du mottar dem på mobilen din.

En hel webside komprimeres som regel til rundt 7 kilobyte, mens store og tunge websider som vg.no komprimeres til rundt 100 kilobyte. Ikke bare sparer du penger i utlandet, men også i Norge.

Ordbøker
Under et ferieopphold i Italia lærte vi raskt verdien av å ha en italiensk ordbok på mobilen. Mobilen tar liten plass i veska, og du tar den som regel med seg uansett hvor man går.

Det går raskt å slå opp ord, og lydfiler i programmet lærer deg uttalen av de vanligste ordene.

Vi prøvde italiensk-engelsk, engelsk-italiensk ordbok i Italia, og vi kan bekrefte at samtlige ord vi fikk bruk for var å finne i ordboken. Et lite problem var at det ikke stod noen nærmere beskrivelse av hva det var. "Spigola" er "sea perch (n) (zoology)". Dersom du vet at "sea perch" er havabbor, er du berget.

Hvorfor ikke laste ned ordbok siden dette er gratis? Vi kan lovlig laste ned prøveversjoner, såkalte trial-versjoner gratis. Bare husk på å trykke på "avbryt" hver gang programmet vil at du skal betale for programmet.

Enten du skal ha vietnamesisk, latin, gresk, kinesisk, italiensk...og så videre, kan du få det her;

Nytteprogram
Et program du mest sannsynlig får bruk for er World Mate. Programmet er gratis, med pro-funksjoner du kan teste gratis i en prøveperiode, og dette har vi da også gjort.

Dette programmet er ikke på norsk, men kommer fullspekket av funksjoner som Clocks, Currency, Weather Forecast, Weather Caster, World Map, Satelite Imagery, Flight Status og Flight Schedules. Husk likevel at mange av funksjonene laster ned data fra nett, derfor vil vi anbefale å begrense bruken av programmet i utlandet.

Flight Status er en av funksjonene som krever pakkedataoppkobling, for flyrutene med eventuelle forsinkelser blir nemlig kontinuerlig oppdatert. Så om du stresser på flytoget til Gardermoen, kan du taste inn flynummeret på programmet. Her kan du få vite at flyet ditt er en time forsinket, og du kan dermed slappe helt av.

Får du derimot vite at flyet ditt ikke er forsinket, kan du kanskje bruke Flight Schedules. Her får du vite når første og beste fly går, med ikke bare ett, men samtlige selskaper som flyr samme strekning.

"Clocks" lar deg vite hva klokken er i resten av verden. "Currency " er en kalkulator med tre felt som viser deg verdien i tre forskjellige valutaer. Uansett hvilket felt du skriver i, blir det fortløpende kalkulert i de to andre. Ganske kjekt.

Øvrige funksjoner kunne vi egentlig ha vært foruten. Kart og satelittbilder kunne ha vært morsomt, men er totalt ubrukelig. "Weather" kunne ha vært greit, men denne funksjonen er ikke særlig pålitelig, for å si det rett ut.

Kart

Mobile Gmaps funkerer helt utmerket. Dersom du har rotet deg helt bort i utlandet, kan du bruke kartet i dette programmet. Du har faktisk flere kart å velge mellom, satelittbilder og MSN Veikart er noen av disse.

Vi prøvde dette programmet med en ekstern GPS-enhet med Bluetooth (Holux GPSlim236), og dette fungerte faktisk ganske greit, men beror på en rask mobilnettoppkobling.

Det skal nevnes at også dette programmet bruker pakkedata, og bør brukes med omhu i utlandet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen