På sporet av Michael Moore

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Dokumentarfilmer må slå litt. Det er slagene, ikke skulderknuffingen, som gjelder når poengene skal telles. Det har ikke folka bak ”På sporet av Michael Moore” forstått. Regissørene Debbie Melnyk og Rick Caine har laget en hederlig, men akk så trøttsom dokumentarfilm. De store avsløringene uteblir, selv om filmen har en håndfull gode poenger.

”Michael and Me”

Har Michael Moore egentlig noe å skjule? Det får vi aldri helt svar på.
Har Michael Moore egentlig noe å skjule? Det får vi aldri helt svar på.

Da Melnyk og Caine begynte på sin dokumentarfilm for rundt to år siden var meningen å lage en positivt ladd film om Moore og hans filmer. Men da de dykket dypere ned i stoffet fant de to mye grums som fikk dem til å skifte mening. Da de to filmskaperne forsøkte å konfrontere Moore ble de møtt på samme måte som Michael Moore ble i sin debutfilm ”Roger and Me”. I likhet med General Motors-sjef Roger Smith, nekter nemlig Moore å la seg intervjue. Hvorfor får vi aldri helt klarhet i.

Men her slutter også parallellene. ”På sporet av Michael Moore” er verken så underholdende eller interessant som Moores egne filmer. Filmens styrke er at den er nyansert, svakheten er at den ikke har noen skikkelig gode poenger å komme med. Ja, Michael Moore har mikset og trikset, men ingenting slår vekk det solide grunnlaget mannen står på.

Moore er en mann og filmskaper som mener at målet helliggjør middelet – dette er noe han sikkert ikke vil innrømme. Han bruker ethvert virkemiddel for å drive et poeng igjennom. I filmen blir også Moore avslørt for å ha konstruert enkelte scener. Du kan like det eller ei. Har du reflektert litt over filmene til Moore har du sikkert tatt et standpunkt til dette allerede.

Dokumentarfilmens gud

Filmens kanskje beste punkter dreier seg om personen Michael Moore og hans narsissisme. Her har filmen ihvertfall et godt poeng, selv om det kan settes spørsmål ved om det er så fryktelig viktig. Foran sine tilhengere fremstår Moore til tider som en stand-up komiker. Selv om han selv sier at han hater å se seg selv på film, er det vanskelig å tro ham.

Joda, de møtes til slutt.
Joda, de møtes til slutt.

Denne humorens predikant elsker nemlig spotlighten. Og tilhørerne er med på hvert eneste ord. Dette har ført til en unødvendig polarisering der man enten elsker eller hater Michael Moore. Sannheten ligger nok sannsynligvis et sted midt i mellom.

Konklusjon

Utover det å ”avsløre” Michael Moore mangler filmen en klar agenda. Her har som kjent ikke Michael Moore noen problemer. Filmen er ullen og går i mange forskjellige retninger. Noen ganger kritiseres Moore for å være glad i kamera, andre ganger er det metodene hans som får gjennomgå. Sjeldent er det spesielt slagkraftig. Det mest interessante er hans rolle som politisk predikant. Allikevel er det ingenting i ”På sporet av Michael Moore” som overgår det Moore selv har satt fingeren på i sine filmer.

På Sporet av Michael Moore

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen