På kjøretur med Nokia 6110 Navigation

På kjøretur med Nokia 6110 Navigation

(3GSM Barcelona/Mobilen.no): Jeg var unektelig litt spent da jeg takket ja til å bli med på en biltur i Barcelona med Nokias nye GPS-mobil 6110 festet med sugekopp til bilens frontrute. I førersetet satt en spanjol som umiddelbart inviterte til dødsangst. Stort bedre ble det ikke da jeg oppdaget sjåførens oppskrapede og bulkete styrthjelm i bilens bagasjerom.

Sammen med meg i baksetet fikk jeg en representant fra Nokia. Hans jobb var å fortelle meg om 6110s fortreffelighet, samtidig som han skulle besvare de spørsmålene jeg måtte komme på under veis. 

Oppmerksomhet
Vi var ikke før kommet på plass i bilen, før vår spanske sjåfør fikk kastet bilen ut i storbyens rushtrafikk. Mens sjåføren trykket seg gjennom mobiltelefonens navigasjonsmeny unngikk vi med nød å neppe å krølle bilen mot et par kjøretøyer som stod litt lemfeldig plassert i veikanten. 

Kanskje ideen om å gjøre unna tastingen før kjøreturen ikke er så dum like vel? 

Ekstrafunksjoner
Nokias navigasjonsløsning er basert på Route 66, og gir tilgang til en rekke funksjoner ut over det å finne veien fra a til b. Blant annet kan du hente inn trafikkmeldinger, laste ned nye stemmer til veiviseren, eller sende posisjonsdata som melding. 

Enkelte tilleggsfunksjoner, som fotoboksoversikt og værvarsel, koster penger og må kjæpes separat.

Klar tale
Sjåføren vår fikk ganske raskt valgt riktig rute, og på kartet dukket det opp en fiolett stripe som skulle lede oss om vår videre ferd.

Kartene er tydelige, og taleveiledningen kommer klart frem via de innbygde høyttalerne på 6110. Avkjørslene langs ruten passerte oss samtidig på kartet som i virkeligheten. Nå kjørte vi rett nok i rykk og napp. Hvordan det fungerer på landeveien i 90 km/t vet vi fremdeles lite om. 

Tilpasning
Mens sjåføren lette seg frem etter anvisningene fra mobiltelefonen i frontruten, gikk min veiviser fra Nokia igjennom programvaren på sin egen 6110 Navigation. Han kunne fortelle at du kan legge til dine egne merker i kartet, slik at du senere kan finne tilbake til disse. Det kan være en spesiell butikk, restaurant eller stedet der du parkerte bilen.

Fortsetter du tuen til fots kan du sette navigasjonsprogrammet i fotgjengermodus. På den måten slipper du å bli veiledet rundt unødig mange kvartaler om veiene på stedet er enveiskjørt. 

Vet ikke
Det han ikke kunne fortelle oss, og som vi heller ikke fikk anledning til å prøve ut, er hvilke alarmer det er mulig å sette. Vi fant heller ikke ut om det er mulig å ta opp kjørt reiserute og hente en rapport, slik du kan på enkelte andre navigasjonssystemer. 

Han kunne heller ikke fortelle hvor lenge vi kan regne med at det er liv i mobiltelefonen om vi navigerer uten strømtilkobling. I bil spiller det liten rolle, men til fots er det litt upraktisk med ladekabel. Antakelig varer batteriene i flere timer – så med rasjonell bruk (steng av mens du sitter på restaurant osv.) holder det nok til de fleste utflukter. 

Bra søkefunksjon
Kjøreturen viste oss imidlertid at løsningen har en bra søkefunksjon. Kjenner du gatenavnet trenger du ikke først skrive inn byens navn. Når du taster inn et navn får du opp en liste over alternative steder med dette navnet i seg. 

Det gjelder ikke bare gatenavn, med også andre steder avmerket i kartet (POI – Point of interrest).
Plug and play
Det fine med 6110 Navigation er at det virker rett ut av boksen. Kartene i telefonen dekker området telefonen selges i (i vårt tilfelle blir det skandinavia) og trenger du kart over andre land kan du kjøpe og laste ned disse til mobilen. All data ligger i mobiltelefonen, i motsetning til en del systemer som henter kart via GPRS når det er behov for det. 

Settet leveres også med en god bilholder. Det er viktig, for en del slike sugekoppløsninger er skjemmet av at vibrasjoner fra motoren forplanter seg til skjermen. Å følge med på en skjerm som skjelver er mildest talt slitsomt. Her er det altså ikke noe problem.

Hverdagsmobil
6110 Navigation er en tilsynelatende helt vanlig mobiltelefon der GPS-antennen er innbygd. Den har 2 megapiksler kamera, MP3-spiller og en rekke andre funksjoner som gjør den attraktiv også som mobiltelefon.

Navigasjonsløsningen i 6110 Navigation må ikke forveksles med nokias eget navigasjonssystem der du kan laste kart gratis fra nettet. Løsningen i 6110 byr på langt flere muligheter og krever ingen nedlastinger.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen