På fylla i helgen?

(Publisert 12.09.2009)

Det skranter ikke på eksempler når det gjelder hva som kan gå galt på en bytur hvor Kong Alkohol regjerer. Du kan bli frastjålet mobilen, miste den i bakken, søle øl over den, ringe (fyll inn det som passer) i fylla, gå tom for batteri, ikke lagret nummer til Taxi/sperretjeneste for kredittkort/ambulanse/legevakt etc., bare for å nevne noe.
I håp om å redde noen fra en mobilfadese natt til lørdag/søndag, eller dagen derpå, presenterer vi noen råd og tips vi tror vil hjelpe.
Fylla har skylda
De aller fleste partyløver har en eller annen fyllehistorie å fortelle med en mobiltelefon i hovedrollen. Og ofte er det en overstadig beruset person som er årsak til at noe gikk galt. Første tips: Ikke drikk deg overstadig beruset.
Har du en dyr mobiltelefon, kan det være en idé å kjøpe en rimelig mobil det ikke er så farlig med som kan brukes når du skal på byen. Du kan da enten flytte over SIM-kortet, tegne Tvilling-abonnement, kjøpe kontantkort, eller tegne et gratisabonnement (Tele2 Sheriff eller Ludo Terningkast 6) som du kan bruke med denne telefonen. Tips 2: Kjøp billigmobil.

(Artikkelen fortsettes.)
 
I kjøleskapet hjemme er det øl
Men veldig mange av oss kvier seg imidlertid for å bytte ut den fancy mobilen når vi drar på byen. Kanskje bruker du mobilkameraet til å ta bilder med, kanskje du vil vise alle sammen hvor flott og tøff mobil du har, eller kanskje du skjemmes over å bli sett med en billigmobil? Uansett grunn, ser vi absolutt at det er en rekke fordeler med å ha med den mobilen man er vandt med og liker også på byen. Dessuten kan du vel så godt søle øl over mobilen din i egen stue. Tredje tips: Ingen grunn til bekymring, ta heller godt vare på mobilen din.
Apropos å ta vare på mobilen, bør du også tenke på at mobilen lettere kan komme på avveie når du er på byen. Du bør derfor sikre innholdet ditt, slik at uvedkommende ikke får tilgang til dine private bilder, tekstmeldinger, mailer, notater, kalenderoppføringer og så videre. Noen få mobiler har en funksjon som lar deg passordbeskytte enkelte mapper, men dette er dessverre nokså sjeldent. I stedet bør du aktivere telefonlås (meny -> innstillinger -> sikkerhet el. l.), slik at du må taste PIN-kode hver gang du åpner mobilen. Da må du samtidig holde tunga rett i munnen utover natten, og du vil kanskje innse tidligere at du tyllet i deg for mye alkohol dersom du sliter med å huske den innprentede PIN-koden. Tips fire: Unngå en ”Kåre Conradi” – Aktiver telefonlås, fungerer også som alkometer.
Kjærlighet ved første…
Blikk? Ingen har vel noensinne forstått hva Jokke Nilsen og hans Valentinere siktet til i låta ”Sola Skinner” der han rimer ”drita full” med ”nanananananananana” [sic.], men en ting er likevel sikkert: Er du drita full senkes terskelen for å innlede romanser av ymse slag. Og finner du ingen å forelske deg i på en nattklubb, skal det kanskje ikke så mye til før du ringer en gammel flamme fra et tidligere liv som du har lagret i adresseboka på mobilen. Er dette noe du absolutt ikke ønsker – eller vet at ikke vil før til noe bra –, bør du slette nummeret til vedkommende i forkant av byturen. Vil du spare nummeret, kan du eventuelt kjøpe en liten svart bok og skrive det ned der. Alle gode ting er fem: Slett nummeret til eks’en din i edru tilstand.
Det er altså noen numre du kanskje burde slette, men samtidig noen du bør legge til. For på byen i alkorus kan mye gå galt, og da er det bedre å være føre var enn etter snar. Går du surr i nødnumrene, kan det være lurt å lagre Brann (110), Politi (112) og Medisinsk nødhjelp (113) på mobilen. Det samme gjelder nærmeste legevakt (søk på Gule Sider for å finne det som er nærmest), og numre til Taxi (søk Gule Sider). Det anbefales internasjonalt at du også lagrer ett nummer under navnet ”ICE” (In Case of Emegency) på en person som kjenner deg godt, slik at pårørende raskt kan bli informert dersom noe skulle hende deg. Selv om du selv er forsiktig og oppfører deg eksemplarisk på byen, kan hvem som helst bli utsatt for uhell og ulykker, eller noe kriminelt, og har du denne informasjonen lett tilgjengelig kan du også raskt bistå andre personer som trenger assistanse. Tips seks: Lagre alle viktige numre, også nødnumre, på mobilen.

(Artikkelen fortsettes.)
 
Cash is King
Det er selvsagt ikke lurt å drasse rundt på alle hundre- eller tusenlappene du har tenkt å legge igjen i baren, men du bør ha nok til en kebab og taxi hjem som en liten sikkerhet. Det er lett å miste bankkortet på byen, og utelivsbransjen kan garantert skrive under på at mange glemmer igjen kortet i baren i helgene. Du bør altså ha en mager bunke cash med deg, men du bør samtidig huske å lagre nummeret for å sperre kortet ditt i din bank. For DnB Nor, ringer du 04800, Nordea 06001, Sparebank1 09191, Skandiabanken 55260000, Fokus Bank 810 33 011 (eller sjekk Gule Sider). Det er viktig å sperre kortet så raskt du oppdager at du har mistet det. Nummer 7: Pass godt på ditt kort, og husk å lagre nummeret til din banks sperretjeneste.
Har du mistet kortet ditt og ikke har penger til taxi, kan du kanskje benytte GPS-en på mobilen din til å finne veien hjem – hvis du har GPS på mobilen, da. Du kan som regel lagre ankomstmål i forkant, slik at du slipper å knote med det når du har promille. Kan også vises til Taxisjåfør hvis du ikke husker hvor du bor.  Åttende tips: Bruk GPS på mobilen for å finne veien hjem.
Dagen derpå
Og så, dagen derpå. Har du mobilen? Check. Lommeboka? Check. Men ikke kortet? Se tips nummer 7, og ring de utestedene du besøkte natten før for å høre om det ligger i baren. Du er sulten, selvfølgelig, selv om du heiv i deg en dobbel kebab før hjemturen. Tanken på å gå ut av døra gjør at fyllesyken slår inn for fullt – en trang hjelm av ubehagelighet tredd nedover øra. Heldigvis har du husket å lagre nummeret til de som serverer pizza og annet snacks rett på døra. Vi nevner Peppes Pizza (2222 5555), Dolly Dimples (0 4440), og Spice (22333333 – Oslo og deler av Akershus), men her finnes det som regel en rekke gode lokale alternativer, i alle fall i store byer. Det forutsetter selvsagt at du har råd til å betale for levering på døra. Alternativt kan du sørge for å ha et par frossenpizzaer i fryseren. Tips 9: Sørg for påfyll dagen derpå, husk å lagre nummer til pizzasjappe som leverer på døra.
Husker du lite av hva som skjedde kvelden i forkant, fungerer mobilen som regel utmerket som beviskilde. Sjekk logg – hvem har du snakket med? –, og meldinger du har sendt og mottatt, og snakk eventuelt med dem du var sammen med dersom du fikk totalt blackout. Har du ukjente numre i loggen, kan du sjekke dem på www.tlf.no gratis, eller bruke noen kroner på en opplysningstjeneste (eksempelvis 1880 eller 1881). Tips nummer 10: Mobilen din er bevismateriale.
Vi har kanskje glemt eller oversett noe, så hvis du har gode tips og råd om mobilbruk i fylla, kan du kommentere i Forumet under artikkelen. Vi vil samtidig opplyse om at vi i noen tilfeller bruker ekstreme eksempler, og at vi både håper og tror nordmenns alkoholvaner ikke er så ille som vi kanskje gir uttrykk for. ;-)

God helg!!
 
 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen