På trappene med ny strømsparer-NAS

På trappene med ny strømsparer-NAS

Synologys 2012-modeller har begynt å dukke opp i butikkene.

Våren bringer som kjent mer enn hissig pollenspredning og sultne veps – det er også på denne tiden av året vi får en bunke nye NAS-modeller å kose oss med.

Noen av disse fikk vi se på året CeBIT-messe, som gikk av stabelen tidligere denne måneden. Nå har de også begynt å dukke opp i butikkene.

Fra Synology har vi i den rimeligere enden av skalaen allerede fått den lille enbrønnsmodellen DiskStation DS 112j. Synologys j-serie – der j står for "junior", er myntet på privatpersoner som ikke har de helt store kravene til ytelse.

I forrige uke slapp Synology videre to nye modeller: DS112 og DS412+. Førstnevnte er som du sikkert kan gjette en kjappere utgave av den nevnte DS 112j, og er dessuten utstyrt med eSATA og to USB 3.0-porter.

DS112 har en ARM-prosessor på 1,6 GHz, mot 1,0 GHz for DS112j. Strømforbruk og støynivå er likevel bare et lite hakk over junior-modellen.

Synology DS412+.
Synology DS412+.

Ny Atom

4-brønneren DS412+ er en oppgradert versjon av DiskStation DS411, som vi testet i vinter. Plusstegnet viser dessuten at det er ekstra fokus på ytelse, og derfor er den utstyrt med den relativt nye tokjernede Atom-prosessoren D2700 @ 2,13 GHz, samt 1 GB minne.

USB 3.0, eSATA og og to gigabit nettverksporter er på plass, og Synology selv oppgir lese- og skrivehastigheter på opp til respektive 205,68 og 182,66 MB/s med RAID 5 og såkalt link aggregation.

Prisen på DiskStation DS412+ ligger på rundt 5000 norske kroner.

Enda lavere strømforbruk

Hvis strømsparing er noe du interesserer deg for, vil nok også kanskje den kommende DS412 friste. Denne er ennå ikke annonsert av Synology, men vi fikk se den på CeBIT.

Synology DS412 skal kun bruke rundt tre watt i dvalemodus.
Synology DS412 skal kun bruke rundt tre watt i dvalemodus.

Dette vil være den nærmeste etterfølgeren til den testede DiskStation DS411, og skal ifølge Synology bli en av de mest strømgjerrige NAS-ene på markedet. En av grunnene til dette vil være en meget effektiv dvalemodus som også starter opp igjen med en gang (instant wake up).

Av hva vi kunne se vil DS412 kun bruke tre watt i dvalemodus.

Hva som ellers er inni DS412 fikk vi ikke noe godt svar på fra Synologys representant på stedet. Men ettersom den per definisjon skal være svakere enn DS412+, må vi gjette på en enkeltkjernet Atom-prosessor eller nokså kjapp ARM-prosessor.

Siden DS412 ikke ennå er annonsert, vet vi heller ikke noe om pris eller tilgjengelighet. Men vi tipper jo at den er på markedet i løpet av våren. Prisen bør nok legge seg et sted mellom 3500 og 4000 kroner.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen