Sannsynligheten for at 200 iCloud-kontoer blir fjernslettet er liten, men det er jo greit å være på den sikre siden.
Sannsynligheten for at 200 iCloud-kontoer blir fjernslettet er liten, men det er jo greit å være på den sikre siden. (Bilde: Montasje: Tek.no)

I morgen skal angivelig minst 519 millioner iOS-enheter fjernslettes av hackere

Slik sikrer du deg.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En hackergruppe kalt «Turkish Crime Family» hevder å ha kontroll over innloggingsinformasjonen til over 200 millioner iCloud-kontoer. I morgen, fredag 7. april, skal de angivelig bruke informasjonen til å fjernslette alle iOS-enheter koblet til kontoene.

 

Ettersom flere enheter kan være koblet til én iCloud-konto, er det snakk om langt flere enn 200 millioner iPhoner, iPader og iPoder: 

 

For å stanse det påståtte angrepet vil hackergruppa ha 100 000 dollar (860 000 kroner) fra Apple for hver av sine syv medlemmer, altså totalt 700 000 dollar. 

Apple hevder forøvrig at de ikke har blitt hacket, og at hackergruppa lyver om å ha fått informasjonen via et datainnbrudd. 

Men, hvis informasjonen faktisk er på avveie, hva gjør du da? Vel, det er heldigvis ikke veldig vanskelig å sikre seg. 

Dette kan du gjøre for å sikre kontoen din

Skulle iCloud-informasjonen din faktisk være på avveie bør du sikre deg, og skulle det hele bare være et påfunn av noen ivrige hackere kan det likevel være greit å sikre seg litt ekstra. 

Du har egentlig to alternativer, som begge to går ganske fort.

  • Bytt passord

Og/eller: 

  • Aktivér tofaktor-verifisering

Skulle hackerne faktisk ha full oversikt over brukernavnet og passordet ditt blir informasjonen ubrukelig for dem hvis du bytter passord. Da vil de bare sitte igjen med brukernavnet ditt og et utdatert passord, som potensielt bare er en fare hvis du har brukt samme kombinasjon av brukernavn og passord et annet sted. Hvis du har gjort dét er det sikrest å bytte passord på de andre tjenestene også. 

Slik bytter du passord på iCloud

Apple krever at passordet er minst 8 tegn, har store og små bokstaver og minst ett tall.

Slik aktiverer du tofaktor-verifisering

  • Gå til kontosiden for Apple-ID
  • Finn frem til «aktiver tostegs-verifisering»
    Dette finner du omtrent samme sted som passord-valget er
Tofaktor-verifisering sender et lite varsel til dine andre iOS-enheter hver gang du prøver å logge inn.
Tofaktor-verifisering sender et lite varsel til dine andre iOS-enheter hver gang du prøver å logge inn. Foto: Apple/tek.no

Tofaktor-verifisering vil beskytte kontoen din selv om passordet ditt er på avveie, ettersom hackeren må ha fysisk tilgang til én av iOS-enhetene dine for å kunne komme seg inn på kontoen din. 

Er det vits å bytte passord?

Det gjenstår naturligvis å se om hackerne faktisk vil prøve å fjernslette 200 millioner kontoer på fredag. Ifølge nettstedet ZDNet skal i hvert fall noen av brukerkontoene hackerne har informasjonen til faktisk være reelle (de sjekket med kontoeierne selv), men om det faktisk gjelder alle kontoene eller bare en håndfull utvalgte kontoer er umulig å si. 

Men for å være på den sikre siden kan det kanskje lønne seg å bytte passord, eller i hvert fall aktivere tofaktor-verifisering, for å slippe å tenke på problemet i morgen. 

Vi har jo hørt om skrekkhistorier før: 
Mat Honan fikk hele livet sitt fjernslettet av hackere »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen