GODT SKJULT: God kamuflasje er essensielt for soldater i skjul. Som dette bildet viser, funker det bra på gamlemåten, men selskapet Hyperstealth Biotechnology hevder de har kommet opp med en vesentlig enklere løsning. (Bilde: GhillieArnhem / YouTube)

På dette bildet skjuler fire personer seg

Kamuflasjen er svært effektiv. Nå har et selskap oppfunnet noe tilnærmet utrolig.

[Side3.no]: Kamuflasje har vært en krigersk taktikk i nærmere 2000 år. Den greske filosofen Filostratos skriver i sin «Imagines» at pirater i Middelhavet rundt år 200 kunne male skipene sine blå og grå for å gå mer i ett med havet og himmelen.

Den romerske forfatteren Vegetius skrev i siste halvdel av 300-tallet at da keiser Julius Cæsar sendte rekognoseringsskip til den britiske kysten, var båtene vokset i en blågrønn farge, og både seil, tauverk og mannskap var kamuflert på samme måte.

Men det var ikke før våpenindustrien avanserte kraftig på slutten av 1800-tallet, med mer nøyaktige rifler med større rekkevidde, at militær kamuflasje virkelig dro seg til. Resten er historie, og som bildet i toppen illustrerer, i dag risikerer fienden å bli skutt i filler uten en gang å se hvor kulene kommer fra.

Spol frem til 2:05 i videoen nedenfor for å se hvor soldatene skjuler seg, eller klikk her.


Usynlighetskappe

TILNÆRMET YSYNLIG: Slik illustreres «usynlighetskappen» Quantum Stealth. Merk at bildet ikke viser den virkelige kappen, men kun hvordan selskapet hevder den fungerer i praksis.
TILNÆRMET YSYNLIG: Slik illustreres «usynlighetskappen» Quantum Stealth. Merk at bildet ikke viser den virkelige kappen, men kun hvordan selskapet hevder den fungerer i praksis.Foto: Hyperstealth Biotechnology Corp
BØYER LYSET: Kappen skjuler den eller det som ligger under ved å bøye lysstrålene som passerer gjennom materialet.
BØYER LYSET: Kappen skjuler den eller det som ligger under ved å bøye lysstrålene som passerer gjennom materialet.Foto: Hyperstealth Biotechnology Corp

Det høres ut som noe fra «Harry Potter»-fortellingene, men det kanadiske selskapet Hyperstealth Biotechnology Corp (HBC) hevder de har en oppfinnelse som vil gå dagens kamuflasjeteknikker en høy gang:

En kappe som kan gjøre soldatene tilnærmet usynlige mot hvilken som helst bakgrunn.

HBC kaller oppfinnelsen «Quantum Stealth», og hevder det amerikanske forsvaret stiller seg bak utviklingen av nyvinningen. Toppsjef Guy Cramer i Hyperstealth Biotechnology påstår at kappen til og med kan lure nattkikkerter.

Kappen skal skjule den eller det som ligger under ved å bøye lysstrålene som passerer gjennom materialet.

Det høres for godt ut til å være sant, og Hyperstealth Biotechnology viser heller ikke frem den virkelige kappen i aksjon. Bildene som er publisert på selskapets hjemmeside, hyperstealth.com, opplyses å være illustrasjoner av hvordan kappen fungerer - ikke den virkelig kappen.

- Av sikkerhetsårsaker kan vi ikke vise den faktiske teknologien, skriver Cramer.

Demonstrert for Forsvaret

Heller ikke vil han avduke nøyaktig hvordan materialet bryter lysstrålene, men bedyrer at kappen er ekte vare.

På nettsiden skriver han at to forskjellige kommandogrupper i det amerikanske og kanadiske forsvaret samt en antiterrorgruppe har sett materialet i aksjon.

- Disse gruppene vet at det fungerer, og at det virker uten kameraer, batterier, lys eller speil, skriver toppsjefen på nettsiden.

Det står videre at materialet er lett og ganske billig, og at militæret i både USA og Canada har opplyst at kappen også skjuler soldater fra infrarøde og termiske kikkerter.

Den britiske avisen Daily Mail har forsøkt å få en kommentar fra Forsvarsdepartementet, men uten hell.

TV-stasjonen CNN skal på sin side ha sett deler av teknologien, og publiserte 9. desember 2012 innslaget «Usynlige soldater nå en virkelighet».

Se innslaget nedenfor:


USA lager «usynlig» robot

«Usynlighetskappen» høres kanskje utrolig ut, men om man ser på de andre tingene det amerikanske forsvaret forsker på, er det muligens ikke så utenkelige likevel?

USA driver skjult dronekrig i Afrika og denne videoen er bare skremmende. Utviklingen av ny militærteknologi synes å gå akkurat i den retningen filmer som «The Terminator» muligens burde ha lært oss å holde oss unna.

Siste oppfinnelse fra det amerikanske forsvarsdepartementets spesialetat for forskning og utvikling, DARPA, er ikke mindre oppsiktsvekkende.

RISE OF THE MACHINES: Det er ennå en stund igjen til vi har roboter av denne typen luskende rundt i krigsområder. Gjennom robotprogrammet M3 ønsker det amerikanske forsvaret å utvikle radikalt mer avanserte roboter enn vi har i dag, som kan benyttes i en lang rekke militæroperasjoner.
RISE OF THE MACHINES: Det er ennå en stund igjen til vi har roboter av denne typen luskende rundt i krigsområder. Gjennom robotprogrammet M3 ønsker det amerikanske forsvaret å utvikle radikalt mer avanserte roboter enn vi har i dag, som kan benyttes i en lang rekke militæroperasjoner.

Gjennom utviklingsprogrammet M3 (Maximum Mobility and Manipulation) ønsker etaten å utvikle radikalt mer avanserte roboter enn vi har i dag, som kan benyttes i en lang rekke militæroperasjoner.

I samarbeid med universitetet Harvard har DARPA fått utviklet en ny type robot som neppe kan sies å være spesielt mobil, men som er rimelig å produsere og kan vise seg svært nyttig i spion- og overvåkingssituasjoner i tillegg til et nyttig verktøy i redningsoperasjoner.

Den er bitte liten, myk som en snegle og skifter farge etter underlaget - og kan dermed snike seg ubemerket inn i rom og områder.

Miniroboten er laget i silikon og bruker luft og væske til å kontrollere bevegelser, farge og temperatur. I videoen nedenfor kan du se hvordan «sneglen» går fra et hvitt underlag til mørke steiner, og så justerer fargen for å gå i ett med bakgrunnen.


Roboten kan være god til å skjule seg, men spesielt rask er den ikke. Ifølge DARPA tilbakelegger den 40 meter på en time, eller 67 meter om den ikke har med seg væske. Videoen over spilles av i fem ganger opptakshastigheten.

Denne prototypen har strøm, væske, pumper og gass plassert utenfor selve kroppen, men fremtidens roboter kan bli et selvgående system. Farten er heller ikke et område utviklerne har planer om å forbedre. Ifølge DARPA er det viktigere å fokusere på fleksibilitet slik at roboten kan navigeres inn i trange steder.

Forskere laget usynlighetskappe

Forskere har også klart å få gjenstader til å «forsvinne» tidligere, med en - du gjetter det kanskje? - usynlighetskappe.

Slike kapper ble foreslått i vitenskapstidsskriftet Science allerede i 2006.

De to forskerne har på hvert sitt hold klart å skjule gjenstander store nok til å ses med det blotte øye, skriver nettsiden Nature.

Kappen fungerer ved å bøye lysstrålene slik at det for observatøren ser ut som om lyset reflekteres av overflaten under objektet. Foskerne brukte stoffet kalsitt, en type kalkkrystall som bøyer innkommende og utgående lys forskjellig, for å skape effekten.

Flere enn James Bond som drømmer om en usynlig bil:


- Kalsitts optiske egenskaper avhenger av krystallenes plassering. Derfor kan man manipulere krystallene til man når ønsket bøyning på lyset, forklarer lederen av det ene forskerteamet ved SMART-senteret i Singapore (Singapore-MIT Alliance for Research and Technology), Baile Zhang til nettsiden.

Zhangs kappe har effekt i rødt, grønt og blått lys, men fungerer foreløpig kun inder vann. Forskerne har til gjengjeld klart å skjule gjenstander nesten fire centimeter lange. Et annet, biritisk team, har forsket frem en lignende løsning og denne «kappen» fungerer i luft, skriver Nature.

Denne kappen har så langt bare klart å skjule mikroskopiske gjenstadner, men forskerne er overbeviste om at teknologien i relativt nær fremtid vil kunne få helt dagligdagse gjenstader til å forsvinne.

Kalsitts unike egenskaper til å bryte innkommende og utgående lys forskjellig, gjør det ideelt til å gjøre gjenstander usynlige.
Kalsitts unike egenskaper til å bryte innkommende og utgående lys forskjellig, gjør det ideelt til å gjøre gjenstander usynlige.Foto: Wikimedia Commons

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen