Øvre grense for DVD-brennere

Dersom man ser en del år tilbake, husker man kanskje at hastigheten på CD-brennere lå på 4X. Ytelsen endret seg imidlertid raskt, og 8X, 12X, 24X osv. ble utviklet på relativt kort tid. De raskeste CD-brennerene i dag skriver stort sett på 52X, men dette er faktisk en hastighet som ble nådd for en god stund siden. Grunnen til at utviklingen ikke har gått videre er at man har nådd fysiske grenser for selve CD-platen. Det er nok mulig å optimalisere skrivingen slik at man kanskje kan nå enda noe høyere hastigheter, noe som kanskje kan gi leverandørene et påskudd til å selge sitt produkt dyrere.

Det samme er nå i ferd med å skje med DVD-brennere. Ifølge en uttalelse fra Greg Standiford, en ingeniør i HP, til Extremetech, sies det at 16X er en fysisk grense for dagens DVD-medium. Begrensningen ligger først og fremst i materialet som brukes for å lage selve disken. Høyere hastigheter kan føre til at platen blir skadet og i verste fall knekker.

En talsmann for datalagringsspesialisten Iomega bekreftet også at 16X så ut til å være den øvre fysiske grensen for skriving av DVD. I praksis betyr dette at en hel DVD-plate kan skrives på ca. 6 minutter.

Dersom man ikke kan konkurrere på hastighet, må leverandørene finne andre måter på å gjøre seg unike i dette markedet. Prisene kommer uansett til å synke, selv om de billigste i dag ligger rundt 600 norske kroner. Til sammenlikning koster en CD-brenner omtrent halvparten.

 

(Kilder: Extremetech, Plextor)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen