Illustrasjonsbilde.
Teknofil
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Shutterstock)

Overvåket studentene, men glemte å si ifra

Harvard University ville se hvem som møtte opp til forelesningene.

Du vil muligens hevde at vi for lengst lever i et overvåkningssamfunn, og her kommer det mer bensin til bålet: Tidligere i år satt det velrenommerte amerikanske universitetet Harvard opp kameraer i en forelesningssal, uten at professoren eller studentene fikk vite om det, skriver Engadget.

Hensikten var for at en gruppe forskere fra samme universitet skulle måle hvor mange som møtte opp til forelesningene. Dette fikk de tillatelse til av ledelsen. Bildene skulle ikke plukke opp noe annet enn hvor mange seter som stod tomme, og de skulle slettes rett etterpå.

Professor reagerte

Etter å ha fått nyss om kameraene, ville informatikkprofessor Harry R. Lewis vite hvorfor ledelsen hadde tatt seg slike friheter, skriver studentmagasinet The Harvard Crimson. De 2 000 studentene som ufrivillig har tatt del i forskningsprosjektet hadde ikke fått vite om overvåkningen selv etter at studien var ferdig.

– Bare fordi teknologi kan brukes til å få svar på et spørsmål, betyr det ikke nødvendigvis at det burde brukes. Og hvis du overvåker mennesker elektronisk uten å fortelle om det på forhånd, burde du i det minste opplyse om det etterpå, sa Lewis under en spørretime med Harvard-ledelsen, ifølge The Harvard Crimson.

Han krevde at studentene og de ansatte som hadde blitt utsatt for den skjulte overvåkningen skulle få beskjed om dette direkte fra ledelsen.

– «Orwellsk» studie

Ledelsen forsvarte seg med at de hadde gjort alt riktig i studien, bortsett fra dette med å si ifra til studentene og professorene. Bildene hadde jo blitt slettet... Professorene fikk likevel valget mellom å slette alle dataene som hadde blitt samlet inn fra deres forelesninger, eller om funnene skulle merkes med kursnavnet.

Tysk-professor Peter J. Burgard lurte dessuten på hvordan dette ikke kan kalles noe annet enn «spionering». Han kalte studien for «orwellsk», med hentydning til George Orwells bok 1984. Burgard sa videre at denne typen overvåkning ikke kunne sammenlignes med sikkerhetskameraene, som av sikkerhetsmessige hensyn er plassert rundt på universitetsområdet.

En professor i matematikk ved navn Wilfried Schmid sa i tillegg at han opplevde overvåkningen som ukomfortabel også etter at ledelsen hadde gitt sin forklaring.

I etterkant har Harvard-president Drew G. Faust uttalt at han ønsker at en universitetets egen komité skal se nærmere på hva som har skjedd i denne saken.

Ifølge Engadget er hendelsen et godt eksempel på hvordan bruk teknologi i klasserommet i noen tilfeller kan oppleves som invaderende.

Studentene husket mindre da de brukte bærbar PC
Du tar bedre notater for hånd »

(Kilder: The Harvard CrimsonEngadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen