Overvåker ansatte med GPS-mobil

Overvåker ansatte med GPS-mobil

For det var ikke alltid snakk om å jobbe ni til fem i hans tilfelle. Amerikanske John Halpin ble nemlig overvåket via sin jobbmobil. Med GPS innebygd var det ingen sak for hans overordnede å få oversikt over når han kom og gikk på jobben.

Les også:

- Slik overvåkes du!
- Du skal overvåkes
- Studenter mobilovervåkes

Mister jobben

Etter å ha jobbet hele 21 år i skolesystemet i New York ser det derfor nå ut til at John Halpin mister jobben sin. Overvåkningen viste nemlig at han forlot arbeidet hele 83 ganger før arbeidstiden var over i perioden mellom 2. mars og 9. august 2006.

Halpin har levert inn timelister som viste hvor han var i perioden. Problemet er bare at dataene som ble samlet fra mobilen viste helt andre data. Totalt sett er det snakk om mange timer forskjell mellom den rapportere og faktiske arbeidstiden.

Trenger ikke informere

Han fikk selv tilbudet om å ta i mot jobbmobilen sin et år tidligere, noe en rekke av hans kolleger sa nei til. Riktignok ble han ikke informert om at mobilen kunne bli brukt til å overvåke bevegelsene hans. Nå kunne han nok ønsket at han hadde sagt nei.

En dommer som har kommet med en anbefaling i saken har hevdet at skoleverket i New York ikke er pålagt å informere de ansatte om slike metoder. Det skal heller ikke ha vært noen tvil om at hovedgrunnen til at skoleverket utstyrte sine ansatte med GPS-mobiler var for vite hvor de befant seg til enhver tid.

Det virker ikke som om de bryr seg nevneverdig om at Halpin i den samme perioden skal ha kommet langt tidligere på jobb enn det han egentlig skulle.

Ikke i Norge

I Norge skal ikke det samme kunne skje. Arbeidsgivere har hverken lov eller mulighet til å overvåke de ansatte på denne måten.

- Dette amerikanske tilfellet ville ikke vært lovlig i Norge. Arbeidsgivere her i landet har verken praktiske eller juridiske muligheter til å spore opp ansatte på denne måten, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til E24.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen