Overvåk bikkja fra jobben

Mange oss har gamle mobiler liggende i en skuff som neppe kan sies å ha noen salgsverdi - ei heller bruksverdi, med mindre du bruker den som reservetelefon. Men nå kan du sette den pensjonerte mobiltelefonen din tilbake i arbeid.

Tele2 har nemlig lansert en tjeneste de kaller Snapshot, og det går ut på at du kan bruke mobilkameraet på din gamle mobil som et overvåkingskamera. Dermed kan du for eksempel se hva hunden din gjør når du er på jobb eller sjekke snømengden fra vinduskarmen på fjellhytta di.

Under utvikling
Tele2 er i gang med å beta-teste Snapshot, og vi har fått anledning til å være med på prøveprosjektet. Etter hvert vil tjenesten bli tilgjengelig for alle, og da vil den også koste en liten slant penger per måned. Du trenger ikke være mobilkunde hos Tele2 for å abonnere på denne tjenesten.

Uansett blir dette en rimeligere løsning enn å installere et fullverdig overvåkingskamera. Riktignok har Tele2 Snapshot noen barnesykdommer som bør kureres, men på sikt kan dette muligens bli en attraktiv tjeneste.

Vi prøver...
Tjenesten fungerer ifølge Tele2 aller best på enkle Sony Ericsson eller Nokia-telefoner som har kommet siden 2005, men ikke fullt like bra på smarttelefoner. Apple, Samsung og HTC støttes foreløpig ikke av tjenesten, men når den lanseres kommersielt vil langt flere mobiler støttes.

Vi kan i alle fall bekrefte at Snapshot ikke fungerte på Samsung-telefonen vi prøvde første. På en slitt Nokia N95 gikk det derimot bedre, selv om denne mobilen foreløpig ikke har full støtte for tjenesten.

For å komme i gang må du bruke et eget SIM-kort fra Tele2, der all bruk knyttet til tjenesten dekkes av abonnementsavgiften. Det inkluderer altså i hovedsak datatrafikken som genereres når bildene sendes til Tele2s server, som igjen gjør bildene tilgjengelige på din profil på www.snapshot.no.

Fjernstyrt eller telefonstyrt
Du har to valgmuligheter når du skal gjøre mobilen klar til å ta bilder. Det ene muligheten er "Telefonstyrt", hvor du enten kan be telefonen ta bilder når den registrerer bevegelser (mindre, mellomstore eller store), eller velge tidsintervall. Da kan du for eksempel be telefonen ta bilder hvert minutt, hver halvtime eller time.

Den andre muligheten er "Fjernstyrt". Her plasserer du mobilen et sted du vil ta bilder og setter den i fjernstyrt modus. Så logger du deg inn på www.snapshot.no og får der frem en knapp hvor det står "Ta bilde". Når du trykker på knappen gir nettsiden beskjed til mobilen - via Tele2s servere og mobilnettet - og tar et bilde. Dette lagres deretter på din profil.

Fra nettsiden kan du også legge inn at kameraet skal ta bilder på bestemte tidspunkt på bestemte dager i en egen tidsplan.

Variabel suksess
I telefonstyrt modus fungerte tjenesten tilfredsstillende på vår testtelefon. Bilder ble tatt når bevegelsessensoren snappet opp noe, og tidsintervallene virket også som de skulle.

Verre var det med fjernstyrt opptak, som kanskje er den mest interessante valgmuligheten. Her trykket vi "Ta bilde"-knappen som brått ble forvandlet til en "Venter..."-knapp. Vente måtte vi, og som regel tok det vanvittige åtte minutter før vi hørte kameralyden på Nokia N95-en og bildet ble tatt. Med andre ord, det ble mye irriterende venting for å se om bildene ble greie nok i testperioden. Forhåpentligvis går dette på et par sekunder på mobiler som er helt optimalisert for tjenesten.

Det tok også noen minutter før bildene ble vist på profilsiden, i begge moduser. Hvorvidt dette går raskere på andre telefonmodeller vites ikke, men når tjenesten lanseres kommersielt burde nok denne prosessen gå raskere enn det vi opplevde.

Kan ikke slette bilder?
Vi har gjennomsøkt både Snapshot-profilen og testmobilen, men finner ingen måte å slette bilder på. Årsaken er trolig at Tele2 vil selge forskjellige typer abonnement med forskjellig lagringskapasitet på serveren. Vårt testabonnement har blitt utstyrt med "Snapshot: MEDIUM", og bare på en uke er kapasiteten snart oppbrukt.

Riktignok kan du velge selv hvilken oppløsning du vil ta bilder i, men med lav oppløsning blir jo heller ikke bildene spesielt bra.

Vi savner veldig å kunne slette de dårlige bildene fra albumet, og skulle gjerne hatt denne muligheten selv om vi ikke ville får flere megabyte til rådighet.

Potensial til å bli meget bra
Vi har lekt oss litt med Tele2 Snapshot i en ukes tid, og tross barnesykdommene som er nevnt ovenfor sitter vi igjen med et relativt godt inntrykk. Dette er så absolutt en spennende tjeneste som for mange kan fungere som et billig alternativ til... skal vi kalle det "lett overvåkning"?

Har du behov for å overvåke huset ditt bør du helt klart heller velge en tryggere og mer stabil løsning fra et sikkerhetsselskap - med videoovervåkning. Til småting som egentlig ikke er så farlig er stillbildeovervåkning via Tele2 Snapshot midt i blinken.

For eksempel kan du holde et øye med hunden din når den er alene hjemme, forsikre deg med jevne mellom rom at hytta står, at båten flyter - eller kanskje snappe et bilde av et "uidentifiserbart flygende objekt", som en av Snapshot-utviklerne gjorde med sin Sony Ericsson C702. Og det er jo nettopp denne typen lett overvåkning tjenesten er beregnet på.

Når tjenesten blir kommersielt tilgjengelig vites ikke, men så fremt støtte for flere mobiler kommer på plass burde i alle fall tjenesten bli lansert i løpet av inneværende år.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen