TEST: Overpriset plastmonster
Test

Overpriset plastmonster

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Testresultater

Nokia N81i

Positive ting 8GB minne, stor skjerm, navi-hjul, suveren grafikk, WLAN med UPnP, Edge og 3G
Negative ting Ikke Super-3G, harde knapper, høy vekt, raklelyd, svakt kamera, lett å starte musikken ved et uhell.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 3
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 3
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 4
Design
Design score : 3

Testresultater

Nokia N81i

Positive ting 8GB minne, stor skjerm, navi-hjul, suveren grafikk, WLAN med UPnP, Edge og 3G
Negative ting Ikke Super-3G, harde knapper, høy vekt, raklelyd, svakt kamera, lett å starte musikken ved et uhell.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 3
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 3
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 4
Design
Design score : 3
I utgangspunktet har N81 alt på sin side. Raske nettforbindelser, stor skjerm, nye 3D-menyer og 3,5mm audioutgang. Toppet med 8GB minne og dedikerte musikk-knapper har enkelte gått så langt som til å kalle det en iPhone-killer. 

Les også:
Nokias herlige skrytevideo 
Iphone-dødare vant designpris
Lekker ny mobil fra Nokia

Og slik kan det saktens se ut på papiret. Men hadde vi kjøpt denne mobiltelefonen i en butikk med bytterett ville vi snart vært tilbake hos forhandleren. Vi er rett og slett skuffet.

Det er ikke lyden det er noe galt med, og heller ikke de nye menyene, som det faktisk er lett å finne frem i. Det er selve telefonen. Og da tenker vi ikke først og fremst på at den er stor og tung med mye plast i chassiset.

Maraccas
Når vi holder mobiltelefonen mot øret for å snakke må vi holde den i ro. Ellers høres en rakling som antyder at noe er løst inne i mobilen. Det er i grunnen ganske kipt. En mobiltelefon blir ikke noen bedre musikkmobil av at du også kan bruke den som maracas.

Men det som plager oss enda mer er de håpløse navigasjonsknappene. Det er nemlig ganske irriterende at vi ikke kan bruke mobilen til noe som helst uten at vi kommer borti en eller annen knapp som gjør at musikken kommer på. På mobiltelefonen vi testet lå den siste plata til Maroon 5. Den er i utgangspunktet helt OK, men ikke når den kommer tytende ut av mobilen i tide og utide.
Det gjør den nemlig, uten at vi helt kan forklare hvorfor. Det er særlig når vi navigerer i de vanlige menyene at musikken slår til. Vi lot kolleger forsøke seg også, i fall det var oss det var noe galt med. Men resultatet var det samme. Ikke før var de inne i menyene, så kom musikken strømmende.

En positiv ting også - musikk-knappene kan brukes samme hvilken meny du er inne i. Begynner telefonen å spille er det fort gjort å få den til å forstumme. Til alt hell har telefonen også en egen knapp som du kan låse tastaturet med. 

Søplehøyttalere
Telefonen har innbygde stereohøyttalere. To store metallnett der høytalerene sitter gir forventninger om langt bedre lyd enn det N81 leverer. Det låter rett og slett mer dass på denne mobilen enn på mange andre mobiltelefoner.

Navigasjonsknappene på Nokia N81 er telefonens svakeste punkt. Knappene er rett og slett for harde og upresise til at de er særlig egnet for spill. Det er synd, for denne mobiltelefonen har både skjerm og prosessorkraft til å dra de nye N-Gage-spillene på en utmerket måte. Navigasjonsknappene sitter for tett, og når vi må trykke nokså hardt er det fort gjort å trykke feil. 

Smart navi-hjul
En ny funksjon i N81 er at du kan bruke den firkantede sølvfargede kvadraten som et navigasjonshjul. Knappen kan naturlig vis ikke dreies, men du oppnår samme effekt ved å la fingeren gli i sirkel rundt metallkanten. Det er faktisk riktig bra, selv om telefonen ikke henger helt med når vi snurrer fort i bildegalleriet. Dessuten virker ”dreiehjulet” bare i utvalgte menyer. Vi skulle gjerne ha styrt bilen i Asphalt 3 ved hjelp av dette rattet.

Menyen kan også vises som karusell, men vi kan ikke snurre karusellen med navigasjonshjulet. Det kan vi imidlertid gjøre om vi velger den nye 3D-menyen. Dette er en meny med lister over funksjoner, plassert i en slags karusell. Kart, bilder, musikk, kontakter, spill, bokmerker (internett) – alle disse har hver sin menyside som du kan snurre deg frem til. For å aktivere denne menyen trykker du på den lille sølvknappen til høyre for navigasjonssirkelen.

Om du ikke får navigasjonshjulet til å virke skyldes det antakelig at du ikke har aktivert det. Funksjonen er nemlig slått av på nye telefoner (i alle fall på vår) og kan skrus av/på i verktøymenyen. 

Svakt kamera
Kameraet i N81 tar bilder med 2 megapiksler oppløsning. Det er skuffende svakt med tanke på at N81 er det Noia kaller en ”multimediekomputer”. Du kan også ta opp video med VGA-oppløsning og 15 fps. Med tanke på at telefonens prosessor er blant de kraftigste i klassen hadde vi ventet at den hang bedre med på panorering. Nokia N93 og N95 tar begge bedre videoklipp enn dette. 

Vi skal ikke underslå at N81 har sine sterke sider. Blant annet kan du søke i en egen meny for å finne innhold på mobilen eller på Internett. Med 8GB minne er det greit å ha en slik intern søkefunksjon. Men vi kan ikke helt skjønne hvorfor navigasjonshjulet ikke virker i denne modusen. Her må vi pent trykke og klikke på knappene utenpå mobiltelefonen. Og når vi gjør det begynner Maroon 5 selvsagt å spille – enten vi vil eller ikke. 

Også den innbygde FM-radioen kommer med på listen over ting vi liker med N81.

Meget bra grafikk
Det gjør også spillene. Grafikken i N-Gage-spillene er i en klasse for seg, selv om N81 ikke kan konkurrere med rendyrkede spillkonsoller som Nintendo DS eller Sony PSP. Men det skyldes mer skjermstørrelse og spillknapper, enn selve grafikken. Musikk og lydeffekter er også noe helt annet på Nokia N81 enn hva du finner på mobiltelefoner som kjører standardspill på J2ME (Java).

Telefonen har Nokia Maps installert, men for å få fullt utbytte av denne løsningen må du ha en egen GPS-mottaker som ikke følger med.

Alt i alt hadde vi kanskje for høye forventninger til Nokia N81. Når vi bruker telefonen slites vi også mellom begeistring og skuffelse. For mens mange av funksjonene faktisk er helt i ypperste klasse, har N81 såpass mange svake punkter at vi endte med å stryke den fra årets ønskeliste. Har du 5.000 kroner i lommeboka finnes det mange ting du heller burde bruke dem på.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen