Overklokking i verdensklasse

 

Kjell Erik gjør klart til et forsøk på SuperPi-tronen

 

Hva får man når man kobler sammen to halvgale familiefedre, hardware for mange titalls tusen kroner og kjøleredskaper av en annen verden? Svaret er forhåpentligvis en rekke verdensrekorder.

Vi har vært på besøk hos Sturla Haukebø og kompisen Kjell Erik Budalen. Sammen har disse to dannet et eget overklokkingslag. Ambisjonene er det ikke noe å si på. Disse herrene satser på en rekke verdensrekorder i ulike benche-programmer. Prosjektet har fått navnet Sub Zero Norway, og vil komme med egne nettsider i løpet av høsten.

Mye av arbeidet foran et verdensrekord forsøk består i finne potensielt god hardware. Ikke alle prosessorer er like godt egnet, dermed gjelder det å spore opp hardware som har det riktig potensialet i seg. Videre må systemene tunes, slik at man har en viss idé om hvor langt dette kan gå. Deretter er det bare å fyre opp.


Det koster å være kar
Som all annen toppidrett er heller ikke overklokking i verdensklassen spesielt billig. Det er ikke til å gjemme under en stol at det ryker mye hardware i slike forsøk. Så langt denne helgen har det gått med hardware for nærmere 20 000 kroner. Derfor er det godt at det finnes butikker som sponser slik galskap. MPX.no har stilt villig opp med hardware.

Selvlært er vellært
Cascade- og fasekjølingen har Kjell Erik faktisk laget selv. Det meste har han lest seg til på egenhånd. Først var det modifisering av Vapochill-anlegg, og nå lages altså alt sammen selv. Røret til tørris og flytende nitrogen er derimot bestilt fra USA. Som Kjell Erik selv sier det: "Det er reneste vitenskapen disse kjølegreiene her!"

 


Dette er kalde saker! Sturla heller med stø hånd.

La overklokkingen begynne
Når vi er på besøk er det en stakkars Intel Pentium M780 ES som skal i ilden, eller kanskje vi skulle si fryseren. Prosessoreren blir plassert på et passende hovedkort. Hovedkortet er på forhånd godt smurt inn med vaselin og annet griseri slik at ikke kondens skal ødelegge kortet. Målet er verdensrekord i SuperPi, og veien dit består blant annet av tørris og aceton. Det ble raskt slått fast at dette ikke ble kaldt nok. Flytende nitrogen med -196 grader må til.

 


Ikke gjør dette hjemme på gutterommet...

Flytende nitrogen er særdeles lite gunstig å få på kroppen. Så langt har det gått bra.

 


Respektable temperaturer

Til tross for pene temperaturer, god kunnskap og masse hardware gikk det ikke helt som planlagt i dag. Fortvil ikke, Kjell Erik og Sturla har ikke gitt opp. Vi legger ved et skjermbilde av noe som burde få japanerne til å skjelve litt i buksene, en Pentium M på 4,0 GHz.Vi avslutter med å ønske Kjell Erik og Sturla all mulig lykke i rekordforsøkene. Vis resten av verden hvor kuldegradene hører hjemme!Update 20.09.05 - Hosting av filmen er tilbake.

Det ble også laget en liten film om rekordforsøket.(Windows Media Player 10)

256 kbps (8 MB) - 512 kbps (15 MB) - 1024 kbps (30 MB)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen