Overfører en film på 0,0002 sekunder
Teknofil
(Bilde: Shutterstock/Asharkyu)

Overfører en film på 0,0002 sekunder

Dette er verdens raskeste fibernett.

Hvor kjapt går det egentlig an å overføre data? Nå har danske forskere ved DTU Fotonik (et universitet i Lyngby) satt ny verdensrekord, melder Extremetech.

Den nye overføringshastigheten er på hele 43 terabit per sekund. Det klarte forskerne å oppnå ved hjelp av en ny type optisk fiber.

– Fiberen inneeholder syv kjerner (glasstråder) i stedet for kun én kjerne, som er i standard-fibrene. Dermed er det mulig å flytte enda mer data. Til tross for de syv kjernene, er ikke denne nye fiberen større enn standard-fiberen, skriver DTU Fotonik i en pressemelding.

Med 43 Tbit/s skal det etter sigende bare ta 0,2 millisekunder å overføre en film i DVD-kvalitet (1 GB), ifølge Extremetech.

Avgjørende for miljøet

Raskere overføringhastigheter er avgjørende for den kommende, globale datatrafikkveksten. Særlig viktig er det å redusere energiforbruket ved dataoverføring, og samtidig øke båndbredden, hevder de danske forskerne. Allerede står Internett-bruk for totalt to prosent av CO2-utslippene i verden, tilsvarende det transportindustrien slipper ut. DTU Fotonik påpeker derimot at en vesentlig forskjell er at Internett-bruk angivelig øker med 40 prosent hvert år, noe transportindustrien ikke gjør.

Den nye verdensrekorden ble godkjent og presentert ved den internasjonale konferansen CLEO 2014 i juni. Den forrige rekorden var på 32 terabit per sekund, som ble satt av Karlsruhe Institut für Technologie.

Mobillading har blitt en alvorlig klimatrussel
Slipper ut 6,4 millioner tonn med klimagasser allerede »

(Kilder: DTU FotonikExtremetech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen