Overfladisk hvileskjær

Pentax' nye kompaktkameraer er nok ikke akkurat laget med fotoentusiastene i tankene, snarere tvert imot. Begge får oppløsninger på 14 megapiksler på temmelig små bildebrikker, noe som sannsynligvis betyr at man må gjøre regning med en del bildestøy på høye ISO-verdier. Det dyreste kameraet, RZ10 får 10x zoom fra tilsvarende 28 mm til 280 mm ved fullformat, og blender f/3.2-5.9. Ikke så verst på vidvinkel, men ikke mye å skryte av på tele.

Skjermen er også temmelig beskjeden, bare 2,7" (6,9 cm) med 230 000 bildepunkter var standard for en god stund siden, og er ikke direkte imponerende i våre dager.

Mekanisk bildestabilisering og automatisk ansiktgjenkjenning som også skal takle kjæledyrene dine får det imidlertid, og med videoopptak i 720p i tillegg er det ikke utenkelig at man kan få gode bilder med dette kameraet, selv om Pentax' løfte om "exceptional picture quality" i pressemeldingen kanskje ikke har et plagsomt sterkt forhold til virkeligheten.

I Norge vil Pentax Optio RZ10 få en veiledende pris på kr 1999,- og bli tilgjengelig i svart, hvit, lilla, rød og grønn. Begge kameraene vil komme på markedet i månedsskiftet september/oktober.

Dagens andre kompaktkamera fra Pentax, RS1000, får heldigvis en større skjerm som er mer i tidens ånd, men selv om størrelsen er 3" (dvs 7,6 cm) så er heller ikke her oppløsningen større enn 230 000 bildepunkter. Noe skikkelig bildestabilisator er heller ikke på plass, og kameraets salgspunkt ser ut til å være det ytre.

Med RS1000 kan man nemlig skifte det ytre dekselet for å endre farger og mønstre på kameraets utside, og man kan også få et gjennomsiktig deksel som man kan legge sine egne tegninger eller fotografier under.

Pentax Optio RS1000 får en veiledende pris i Norge på kr 1299,-.

PS! For øvrig får RS1000 4x zoom med tilsvarende 27,5 mm som største vidvinkel, med de ikke spesielt imponerende blenderverdiene f/3.2-5.9. Også dette kameraet kan ta opp video i 720p med 30 bilder per sekund.

Les også: Barn av regnbuen

Les også: Pentax med nytt "regnbuekamera"

Les også: Speilrefleks for de fargeglade

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen