Over og ut for Norsk Ordbok
Teknofil
(Bilde: UiO/montasje)

Over og ut for Norsk Ordbok

Universitetet i Oslo (UiO) vil ikke lenger ha ansvaret.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Når du lurer på betydningen av et ord eller hvordan det skrives, kan du per i dag finne det ut ved å klikke deg inn på ordboken som driftes av Universitetet i Oslo (UiO). Dette er et uvurderlig hjelpemiddel for mange studenter, journalister og andre skribenter i Norge.

Nå melder Forskning.no at tjenesten legges ned fra og med 2015. 19 språkforskerne ved UiO, som til dels har hatt til oppgave å oppdatere ordboken, fikk 1. juli varsel om oppsigelse fra universitetet.

UiO ønsker å bli et internasjonalt toppuniversitet, og derfor vil de ikke lenger vil prioritere et så smalt forskningsområde som ordbøker og språksamlinger på norsk.

Uferdig på nett

Helt siden 1966 har UiO hatt ansvaret for ordboka på bokmål og nynorsk, samt en rekke relaterte språksamlinger. Til Forskning.no sier prosjektleder Åse Wetås ved UiO at nordmenn generelt er svært opptatt av språk, og det er trist at satsingen skrotes av universitetet. 

Arbeidet med språksamlingen Norsk Ordbok startet for hele 84 år siden, og er først nå «fullført» i 12 bind, i anledning Grunnlovsjubileet. Wetås påpeker imidlertid at språket hele tiden er i endring, og den raskt vil bli utdatert hvis ingen har ansvar for den. Hun sier dessuten at språksamlingen som kalles Norsk Ordbok 2014 ikke er like komplett på nett som den skriftlige utgaven. De rakk nemlig ikke å ta med de fire første bindene i nettutgaven.

– Ordboka på nett begynner på i-. Det er jo et litt sørgelig sluttresultat, sier Wetås til Forskning.no.

Kulturdepartementet mener for øvrig at UiO ikke kan fraskrive seg ansvaret for å oppdatere ordboken uten videre, og at de har fått pengemidler som skal dekke nettopp dette arbeidet. Universitetet er klare på at de vil overlevere samlingen sin til en annen aktør, i samråd med Kulturdepartementet, men foreløpig har ingen meldt interesse for å ta over stafettpinnen.

Fleksy-betaen har støtte for 17 nye språk:
Nå skjønner det geniale tastaturet norsk »

(Kilder: Forskning.no, Norsk Ordbok)

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen