Otto Hellegård er død

Ett av undertegnedes aller tidligste fotominner involverer Otto Hellegård bak disken på Ur & Foto i Bergen. Han hadde alltid en god pris for en blakk student, og solgte gjerne bruktutstyr med en litt for stor rabatt, bare kjøperen var glødende opptatt av fotografi.

Foto: Einar Spang, Bergens Tidende
Foto: Einar Spang, Bergens Tidende

Det var nemlig Otto selv også. I over femti år jobbet han innen foto, og i 1979 grunnla han butikken i alle bergenseres fotohjerter sammen med to venner. Sammen la disse en stor innsats ned for å støtte og bygge oppunder fotomiljøet i Bergen, både på amatørplan og for de mer proffe. Var du fotojournalist i Bergen var det aldri tvil om hvor du fikk hjelp når utstyret ikke strakk til. På butikkens hjemmesider er han på listen over ansatte oppført med tittelen "nestor", ikke uten grunn.

Og nå er han død. Det var med vantro vi mottok nyheten i går morges, for Otto hadde det vi trodde var en jernhelse. Med Otto har den norske fotobransjen mistet en karakter og en entusiast av de store. Han vil bli dypt savnet av en samlet fotobransje og tusenvis av takknemlige kunder. Å stikke innom butikken i Bergen for en fotoprat vil aldri bli det samme.

Her er hans kollegers minneord over Otto Hellegård:

Vår kjære Otto er gått bort. Livet er vanskelig å forstå. Han var på jobb i butikken på onsdag. Som alltid. Men på torsdag var vi plutselig her alene uten hans gode smil og vennlige ord, uten hans fristelser med en liten sjokoladebit og uten hans fagkunnskap. Vår kjære venn og kollega gjennom så lang tid, Otto Hellegård, var plutselig gått bort. Han skulle ha feiret 67 årsdagen sin den 25.mars.

Så brått og plutselig står vi som jobber hos Ur og Foto i Bergen tilbake med nære minner om en god venn og trofast støttespiller. For Otto var ingen hvem som helst. Otto var en mann som elsket livet, som levde livet og som gledet andre og seg selv gjennom engasjement og medfølelse. Han levde av og for medmenneskelighet, familie og venner, dansekveldene, idretten og sitt fotofag.

For allerede som 16-åringen valgte gutten fra Jostedalen og Arna sin lidenskap og karriere innenfor filmfremkalling og fotoutstyr. Starten ble plass som løpergutt i fotobutikken Einar Helgesen hvor han den første tiden slet med håndkjerre, brostein og tunge løft til kunder i hele Bergen. Senere skiftet han butikklokalet til Strømsnes Tekniske før han fikk jobb hos FotoKnudsen på Bystasjonen. Etter noen år flyttet han videre til Fana Optikk på Nesttun.

Men i 1979 sa han takk for seg og startet Ur og Foto sammen med Torstein Nesse og Thorvald Daae. Med sitt gode smil, sin fagkunnskap og sitt selgerinstinkt hadde Otto skaffet seg et rykte; byen var Bergen og Otto var mannen du skulle snakke med dersom du skulle kjøpe deg et kamera. Kundene strømmet til Kong Oscarsgaten hvor han tok imot rik og fattig, amatør og profesjonell med åpne armer. Kunnskap og tillit var et varemerke for Otto.

Så, i 2004, kom det et fristende oppkjøpstilbud fra Oslo og Ur og Foto skiftet eier og navn. Det var en ny tid med stordrift og butikkjeder, fokus på priser og mindre tid til kundepleie. Men selv om Otto ble værende bak disken ble trivselen for ansatte og kunder aldri den samme. Ikke før i 2008 da Otto inviterte sine medarbeidere med på laget og kjøpte tilbake restene av det han hadde startet for nesten 30 år siden. Etter knappe to måneders stillstand gjenoppstod Ur og Foto og Otto var lykkelig tilbake der han hadde startet. Alltid tidlig i butikken med sin lidenskap for foto, snop og en hjelpende hånd til alle som stakk innom.

For Otto var alle gjøremål fysisk trening, og derfor var han alltid i toppform med en høy stjerne som idrettsmann og trener i idrettslaget Fri. Han hadde alltid et misunnelsesverdig overskudd og sa aldri nei når muskler og pust måtte brukes. Han drakk verken kaffe eller alkohol, men kalte sjokolade for vitaminer. Han spanderte fiskekaker på kolleger og naboer, og var alltid opplagt til nye utfordringer.

Når han hadde fri fra butikk og idrettslag dro han på dans med sin kjære kone Magna. Musikk og dans var også en lykke og lidenskap i livet til Otto. Men i dag er alt dette bare nære minner om en god venn og kollega, minner om vår Otto som hver eneste dag året rundt viste oss omtenksomhet og kjærlighet, som inkluderte alle, som var ydmyk og stilte seg selv bakerst, som hadde meningers mot og alltid var en støttespiller vi kunne stole på.

Otto, vi savner deg allerede og skylder deg en stor takk for den du var og alt du ga. Tomrommet etter deg blir umulig å fylle, men vi lover å ta med din ånd videre og med det alltid huske din innsats og ditt vennskap.

Fra dine arbeidskamerater hos Ur og Foto.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen