Oss vanedyr imellom


Natural Keyboard Elite og Natural MultiMedia Keyboard

Jeg har hatt mange venner opp gjennom årene. Noen har vært svært gode, noen helt vanlige og noen mindre gode - noen har til og med vist seg i ikke være noe særlig i det hele tatt. Noen venner har alltid stilt opp og noen har sviktet. Med unntak av én, har alle mine venner vært mennesker. Min utvilsomt mest lojale venn, som alltid har stilt opp for meg gjennom de seks siste årene, tok kvelden for godt her om dagen. Det ble en våt avskjed - både for min venn og meg.

Hvor mange ganger har du ikke hørt at man ikke skal spise og drikke ved PC-en? Skoler og offentlige institusjoner pleier å være svært strikte på slikt. Personlig har jeg aldri brydd meg noe særlig om slike regler - enten det har vært hjemme eller andre steder. Lite visste jeg at denne ignoransen skulle koste meg en kjær venn.

Microsoft Natural Keyboard Elite. Merk dere navnet; det utvilsomt beste tastaturet som noen sinne er laget - rent subjektivt sett. Helt feilfritt. Ergonomisk utformet. Annerledes enn alle andre tastatur. En lang og fin ledning gjorde det perfekt til LAN-parties fordi man slapp alle ulemper med påvirkning fra andre trådløse tastatur, samtidig som man hadde friheten som et trådløst tastatur gav. Tastaturet inneholdt ingen F-lock-taster, multimedia-taster eller andre unødvendige "gimmicker". Enkelt og greit perfekt.

I seks år har jeg perfeksjonert mine løpende fingerer på dets taster. Home, end, page up og page down ble brukt uten å tenke gjennom det med en tanke. Tastene var plassert vertikalt i stedet for horisontalt - helt genialt for å sikre at man beveger hånda så lite som mulig. Alle andre tastatur har for meg føltes feil.

Så, (nesten) helt av seg selv veltet glasset med vann. Vesken begynte å trekke inn i tastaturet, og før jeg visste ordet av det sluttet flere svært essensielle taster å fungere. 20 operasjoner senere var det ikke annet å gjøre enn, med gråten i halsen, å konstatere at tastaturet hadde gått videre til de evige jaktmarker.

Søk etter en erstatning
Som det vanemennesket jeg er startet jeg umiddelbart jakten etter et identisk tastatur. Som nevnt er Natural Keyboard Elite et tastatur som er helt særeget, med tasteplasseringer som er annerledes enn alle andre tastatur, så det hjelper ikke å finne et tastatur som bare ligner. Dessverre viste deg seg fort at dette tastaturet ikke er å oppdrive nytt i Norge lenger. I USA kan man fortsatt få kjøpt, men som kjent har engelske tastaturer et helt annet oppsett enn norske tastaturer, så det er ikke noe alternativ.

Umiddelbart kontaktet jeg Microsoft Norge for å høre om de ikke hadde mulighet til å oppdrive et slikt tastatur, men fikk raskt bekreftet mine mistanker om at alle muligheter for lengst var borte. Jeg ble derfor nødt til å sette i gang et søk etter et brukt tastatur.

Etter flere dagers søk fant jeg to personer som hadde identisk tastatur: Min far og min sjef. Førstnevnte er et minst like stort vanedyr som meg selv, og var ikke særlig villig til å gi fra seg sin juvel. Min sjef skulle vurdere et salg av et 6 år gammelt tastatur for 2000 kroner. Greit nok, jeg var desperat, men ikke så til de grader desperat!

Jeg begynte derfor å saumfare norske butikker og nettbutikker etter et erstatningstastatur. Etter hvert fant jeg ut at Microsoft fortsatt hadde et tastatur som lignet. Fornøyd med det var jeg ikke, men det var i det minste et delt tastatur. Kun noen sekunder unna var jeg å bestille Natural Multimedia Keyboard. I det jeg skulle skrive inn mitt VISA-nummer hos nettbutikken så jeg til min store overraskelse at jeg var i ferd med å kjøpe et engelsk tastatur. Etter nærmere undersøkelser fant jeg ut at det kun var engelske og svenske utgaver å få kjøpt av det tastaturet!

Men vent nå litt - tastaturet var likevel mulig å få tak i i norsk versjon - forutsatt at man kjøpte Wireless Optical Desktop Pro - som er en pakke med tastaturet og en gammel optisk mus. Problemet med den pakken er selvsagt at jeg har en svært god mus som jeg er veldig godt fornøyd med, og selvsagt det faktum at pakken kostet dobbelt så mye som bare tastaturet.

Jeg brukte noen dager på å vurdere saken, men til slutt irriterte mitt midlertidige Logitech-tastatur meg såpass at jeg var nødt til å bite i det sure eplet og bestille en langt dyrere pakke enn jeg hadde planer om - med et tastatur jeg ikke var helt fornøyd med.

Nye erfaringer
Så nå sitter jeg her da - med et nytt tastatur - og tenker at den som fant ut at man skulle lage tastatur med ny funksjonalitet skulle vært henrettet på stedet uten dom. Hvilket sentralstimulerende stoff personen som fant ut at man ikke trenger F-taster gikk på, skulle jeg gjerne likt å vite, slik at jeg kan testamentere mine eiendeler til en organisasjon som bekjemper ondet.

For eksempel bruker jeg Alt+F4 ganske mange ganger hver dag, og er ikke videre interessert i å trykke "F-lock" først. Konseptet med "hurtigtast" forsvinner litt på en måten. Riktignok har man laget en egen "lukk"-knapp på F6, men denne fungerer selvsagt ikke uten at man installerer programvare for tastaturet.

Den som fant ut at man skulle forklundre noe så enkelt som et tastatur med egne proprietære drivere skulle vel også tatt seg en tur mot galgen - men etter all sannsynlighet er det samme personen som fant ut at F-taster er en uting.Gammelt og nytt oppsett

Det stopper dessverre ikke der. Samtidig som man har lagt på ekstra knapper på tastaturet har man fjernet to knapper. "Scroll Lock" er den ene og er ikke noe stort tap, men knappen "Insert" kunne jeg godt tenke meg å beholde. Den knappen er ikke å oppdrive på mitt nye tastatur - med mindre jeg aktiverer "F-lock" og trykker "Print Screen". Det skulle ikke stå på plassen, for det er masse ledig plass her.

Nå begynner mine vaner for alvor å slå inn. De herlige "home", "end", "del", "insert", "page down" og "page up" har man på mitt nye tastatur klart å virkelig klusse til. Som jeg allerede har nevnt er insert-knappen fjernet, og i stedet har man strukket "delete"-knappen over to taster, så denne er over dobbelt så stor som alle de andre. Man har nærmere 100 andre små knapper - hvorfor i alle dager fant man ut at man skulle lage denne knappen større? Er det fordi Microsoft har funnet ut at tastekombinasjonen Alt-Ctrl-Del i alle år har vært så populær at de skulle gjøre det enklere å treffe kombinasjonen i sinne?

De andre tastene har man også byttet plass på. Det betyr at når jeg ønsker å trykke "end", så trykker jeg "del". Ønsker jeg å trykke "page down", så trykker jeg "page up", ønsker jeg å trykke "insert" trykker jeg "page down", og ønsker jeg å trykke "page up"trykker jeg "end".

Og, for å bare avrunde det hele: Tastaturet har ikke egne lysdioder for knapper som Caps Lock, Num Lock og F-lock - bare slik at du skal få leve i spenningen om hvilke funksjoner som faktisk er aktivert.

Hvorfor forandre på noe som er innarbeidet?
Det skulle ikke forundre meg om man snart får kjøpt nye mus for høyrehendte hvor høyre og venstre musknapp er byttet om. Dette fordi man har funnet ut at de fleste mennesker er sterkere i langfingeren enn pekefingeren.

Alt er riktignok ikke grusomt med byttet. Tastaturet har litt "mykere" taster, og er slikt sett ganske godt å skrive på. De andre tastene sitter omtrent der de skal, selv om de to delene av hovedtastene sitter litt nærmere enn tidligere, og derfor går skrivingen omtrent like fort.

Jeg savner mitt gamle tastatur. Ta rådet fra en som har lært på den harde måten: Har du noe du ikke ønsker å miste - behandle det med respekt og forsiktighet. Dette er en god leveregel enten det er snakk om mennesker eller ting.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen