Oslofolk dårlig på SMS

Det går frem av en ny undersøkelse In Fact har utført for internettselskapet Findezia om nordmenns SMS-vaner.

Trolig er grunnen at de som bor i Oslo er i hyppigere kontakt med hverandre og har kortere vei til vennene sine enn de som bor i mindre sentrale strøk. I de tre nordligste fylkene har SMS nemlig blitt et uunnværlig kommunikasjonsmiddel, og 9 av 10 sier de bruker denne kommunikasjonsformen.

Raskest i Nord
Direktør Willy Jensen i Post- og Teletilsynet er selv fra Tromsø, og tror telefonen er viktigere der enn i Oslo.

 

- Det er viktigere å kunne kommunisere fjernt og ikke minst billig, sier han til VG

Han påpeker at SMS ikke er den eneste informasjonsteknologien som har kommet langt og vokst seg stort i Nord-Norge.

- Vi har sett at teletjenester generelt har tatt fort av i Nord-Norge, sier Jensen

Han får støtte av flere forskere som mener avstand og lite tettbebyggelse er hovedårsak til nordlendingenes omfattende bruk av SMS.

- Man ser at ungdom bruker chatting på nett og SMS for å kompensere for manglende muligheter til å være sammen med venner på stedet der de bor, sier Marika Lüders ved Universitetet i Oslo.

Hun forsker på ungdoms bruk av internett og mobiltelefon, og sier ungdom hovedsakelig bruker SMS til å kommunisere med folk de kjenner godt.


Jentespråk
Fortsatt er det kvinner som sender desidert flest tekstmeldinger. Selv om vel 70 prosent av mennene bruker SMS, blir de grundig slått av jentene. For hele 85 prosent kvinner oppgir nemlig at de bruker SMS flittig.


Vår erfaring er at mens kvinner gjerne fyller ut alle de 160 tegnene og vel så det, nøyer menn seg ofte med korte meldinger som ”greit” og ”ok”.

Og at måten vi skriver SMS på er et eget språk er det ingen tvil om. Førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU tror dette kan være en av årsakene til at kvinner bruker mer SMS enn menn.

- Flere jenter bruker SMS-språkets finesser. Mange skriver på dialekt og bruker smileys og tegn. Denne uttrykksformen er mer populær blant jenter, sier Skog til VG.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen