I 2017 står en helt ny pir klar på Oslo Lufthavn. Også denne er med i utvidelsen av nettverket.
I 2017 står en helt ny pir klar på Oslo Lufthavn. Også denne er med i utvidelsen av nettverket. (Bilde: Nordic — Office of Architecture)

Oslo Lufthavn skal få ekstremt mobilnett

Millioner går med når Telenor bygger nytt nett på hovedflyplassen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fornebu/Tek.no: Telenor har siden 2012 jobbet med å bygge et helt nytt mobilnett på Oslo Lufthavn Gardermoen. Prosjektet er det nest største Telenor har utført i Norge – men det er ikke bare Telenor-kunder som vil nyte godt av det nye nettet. Dette er nemlig et mobilnett som vil fungere med alle de norske operatørene.

– Det å ha et veldig godt og fremtidssikkert mobilt nett innendørs er veldig viktig for operatørene. Disse løsningene må takle den daglige bruken, rushtiden og nødstilfeller, streik eller forsinkelser, forteller Hussain Muhammad, radioingeniør i Telenor, til Tek.no.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.
Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.Foto: Telenor

Skal tåle ekstreme påkjenninger

Det nye mobilnettet vil dekke hele flyplassen, og også helt nye pir nord, som står ferdig i 2017. 

Ifølge Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen er nettet noe helt annet enn det som ble bygget den gang flyplassen ble åpnet. Nettet er skalert for de mest krevende situasjonene, som at for eksempel en streik eller ekstreme naturfenomener skulle føre til at alle passasjerene plutselig står foran sikkerhetskontrollen samtidig. 

Det nye nettet vil gi både 3G- og 4G-dekning, og for å klare å få dekning i alle kriker og kroker benyttes såkalte småceller – en slags mini-basestasjoner. Samtidig tas flere ulike frekvenser i bruk for å gi god dekning.

I testene Telenor har utført har de målt en maksimal ytelse på 144 MB i sekundet i det nye nettet. 95 prosent av installasjonen i dagens terminalbygg er ferdig, og den siste resten vil være klar i løpet av vinteren. Når den nye piren åpner i 2017 skal også den ha full 4G-dekning.

Å bygge 4G-dekning på en stor flyplass er uhyre komplisert:
Les mer om teknologien som gjør det mulig her » (Tek Ekstra)

Les også om hvordan man bygget 4G-dekning i T-banetunnelene » (Tek Ekstra)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen