Anmeldelse
Quinton Aaron og Sandra Bullock i The Blind Side.

Oscar-søknad med hjerte

Den 17 år gamle afroamerikaneren Michael Oher – også kalt Big Mike – får ved en liten tilfeldighet innpass på en melkehvit skole i Memphis. Michael er en godhjertet bamse som likevel ikke synes å passe inn. Han har ikke noe sted å bo og kommuniserer dårlig med lærerne. En dag bestemmer Leigh Anne Tuohy – som har et par barn som går på den samme skolen – og kjernefamilien hennes seg for å ta ham inn. De er rike og vellykkede, og gir Michael en sjanse til å komme seg ut av det miserable livet. Michael begynner å spille amerikansk fotball og viser seg å være et funn, men er det virkelig dette han vil?

Filmen The Blind Side er basert på romanen The Blind Side: Evolution of a Game av Michael Lewis fra 2006. Begge disse er igjen basert på virkelige hendelser, med de virkelige Michael Oher og Leigh Anne Tuohy i spissen. Regissør John Lee Hancock er mest kjent for å ha skrevet manuset til A Perfect World fra 1993 med Kevin Costner i hovedrollen og for å ha regissert The Alamo fra 2004, med blant andre Billy Bob Thornton og Dennis Quaid i hovedrollene. I The Blind Side blir Michael Oher spilt av Quinton Aaron, Leigh Anne Tuohy blir portrettert av Sandra Bullock, mens veteranen Kathy Bates også dukker opp i en liten birolle. Bullock vant Oscar for sin rolletolkning av Leigh Anne, mens filmen forøvrig ble nominert til Beste film.

Skamløs søknad?

Amerikansk fotball er en sentral del av den amerikanske folkesjela på samme måte som baseball, blåbærpai og Thanksgiving. Bakteppet i The Blind Side burde dermed ikke være noe problem for amerikanere å forstå, men hva med oss i Skandinavia? Til tross for sine amerikanske særegenheter som besettelse av sport på high school, fremstår likevel The Blind Side som en trygg film på de fleste områder for intetanende seere. Den er på mange måter oppskriften til en klassisk frosk-til-prins-fortelling, hvor Askeladden går gjennom noen prøvelser og får prinsessa og halve kongeriket. Bytt ut Askeladden med en enorm afroamerikaner og prinsessa og halve kongeriket med proffkontrakt i NFL, så skjønner du tegninga.

En kan muligens påstå at The Blind Side er en skamløs søknad til Oscar-utdelingen, og det kan gjerne stemme. Den nevnte tryggheten i historiefortellingen og strukturen i filmen gir ikke rom til mange sjokkerende overraskelser, men er samtidig svært dyktig utført. Godt håndverk som foto og iscenesettelse redder sjelden en film alene, og derfor er det godt å se at de emosjonelle aspektene er ivaretatt av regissør Hancock. For uten følelsesmessig innblanding fra vår side ville dette blitt en trist og tom affære. Heldigvis har vi den bamseaktige uskylden og sjarmen til Quinton Aaron og Sandra Bullocks eleganse som bidrar til å gjøre filmen til en flott opplevelse.

Mesterlig virkelighet

Selv om The Blind Side stort sett befinner seg på den hvite og rolige siden av byen, hender det ved enkelte anledninger at den beveger seg over til den noe mer skumle slummen. Problematisering rundt rasisme blir håndtert smått klønete, som de overdrevne bondetampene på den første fotballkampen. Dette blir heldigvis raskt glemt igjen, da mesteparten av filmen fokuserer på Michaels indre reise fra usikkerhet til sikkerhet. Andre potensielt utrygge felter dukker opp når våre protagonister befinner seg i selve slummen. N-ordet dukker heldigvis opp for realismens skyld, og dette bidrar til å styrke filmens uttrykk slik at det ikke bare er en sukkersøt fortelling uten grafitti på veggene og narkopushere på gatehjørnene.

For det hender at det hele kanskje blir litt for såpeglatt og klisjéfullt. Noen dødpunkter er det også, for eksempel mot slutten når det blir en uforståelig konflikt mellom Michael og familien. Dette blir likevel veid opp av de positive elementene. Forholdet mellom Leigh Anne og Michael, og resten av familien for den saks skyld, er sterkt gjennomført og kjemien er på plass. I tillegg får vi servert en sterk slutt. Under nesten hele filmen har det blitt bygd opp en fiksjonell rammefortelling basert på virkelige hendelser, før det deretter blir avsluttet med et heftig grep av virkelighetspreg. Rett og slett mesterlig.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

The Blind Side er en god film om vennskap og det å vokse med oppgaven, med amerikansk fotball som bakteppe. Sterke skuespillerprestasjoner og diverse småradikale elementer bidrar til å gjøre filmen til noe annet enn en tom tåreperse. Filmen er fin underholdning for familien, selv om de mer voldelige scenene kan virke skremmende på de minste.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen