Apples nye operativsystem er her.

OS X Mountain Lion er lansert

Apples nye operativsystem er her. (Bilde: Art G)

OS X Mountain Lion er lansert

Apples nye operativsystem har mer enn 200 nye funksjoner.

Apple har nå lansert den niende utgaven av OS X – Mountain Lion. Operativsystemet er nå tilgjengelig i Apples App Store, til 140 norske kroner.

Mens den forrige versjon av OS-et ble kritisert av enkelte for å nesten bare være en kosmetisk overhaling, har selskapet hatt mer fokus på nye funksjoner denne gangen. Operativsystemet introduserer en rekke nye funksjoner som skal gjøre Apples økosystem til en mer helhetlig og solid opplevelse.

Mer enn 200 nye funksjoner er på plass, deriblant flere som har blitt tatt fra iPad og det mobile operativsystemet iOS.

– Med iCloud-integrering er Mountain Lion lettere å installere enn noen gang. Den viktigste informasjonen holder seg oppdatert på tvers av alle enhetene dine, og du kan redigere dokumenter, ta notater, sette opp gjøremål og fortsette en samtale uansett om du er på en Mac, en iPhone eller en iPad, sier Philip Schiller, Apples senior visepresident for markedsføring, i en pressemelding.

Les vår stortest av det nye operativsystemet »


iCloud kommer innebygd

Operativsystemet vil være den første utgaven av OS X som er lagd spesielt med tanke på nettskytjenesten iCloud og bedre integrering med apper.

Den nettskybaserte lagrings- og delingstjenesten har 100 millioner brukere, og nå skal det altså bli lettere å sette opp konto og dele dokumenter på tvers av dine enheter.

Mountain Lion benytter seg av din Apple-ID for å automatisk sette opp kontakter, mail, kalender, Messages, FaceTime og Find My Mac. Den nye funksjonen iCloud Documents sørger for å lagre alle endringer på dine enheter, slik at alle dokumenter alltid skal være i siste utgave.

I tillegg skal et nytt API (programmeringsgrensesnitt) hjelpe utviklere med å lage dokumentbaserte apper som fungerer med iCloud.

Les vår guide til iCloud her »

Messages, Reminders og Notes

Messages er navnet på den nye appen i Mountain Lion som erstatter iChat. Programmet lar deg sende ubegrensede mengder med meldinger, bilder og videoer i høy kvalitet fra din Mac og til en annen Mac eller iOS-enhet. Messages fortsetter å støtte AIM, Jabber, Yahoo! Messenger og Google Talk.

Andre programmer som Reminders og Notes lar deg lage og følge dine egne gjøremål fra alle dine enheter, mens Game Center lar deg skreddersy din spilleropplevelse på Mac-en. I praksis betyr dette at du finner nye spill og kan utfordre venner til å spille flerspiller uansett om de er på Mac, iPhone, iPad eller iPod Touch.

Notification Center, Share Sheets og AirPlay

Mountain Lion gir deg varslinger på en ny måte gjennom Notification Center. Dette er et knutepunkt for å enkelt kunne få varsler fra Mail, Calendar, Messages, Reminders, systemoppdateringer og apper fra tredjeparter.

Share Sheets gjør det lettere å dele lenker, bilder og videoer direkte fra Apple og apper. Twitter blir integrert slik at du kan koble deg til og twitre fra Safari, Quick Look, Photo Booth, Preview og andre apper.

AirPlay Mirroring gjør det mulig å sende en videostream i 720p både trådløst og sikkert fra Mac-en til en HDTV via Apple TV.

Sikkerhet med Gatekeeper

Gatekeeper er navnet på en ny sikkerhetsfunksjon som gir deg kontroll over hvilke apper som kan bli lastet ned og installert på Mac-en. Du kan velge å installere apper fra alle kilder, eller du kan velge en sikrere løsning slik at du bare installerer apper fra Mac App Store eller fra utviklere som har en unik utvikler-ID fra Apple.

På det høyeste sikkerhetsnivået lar Gatekeeper deg bare laste ned og installere apper fra Mac App Store og ingen andre steder.

Nye API-er

Hundrevis av nye API-er gir utviklere tilgang til nye kjerneteknologier og bedre muligheter innad i OS X. Nye API-er innen Game Kit bruker de samme tjenestene som Game Center på iOS, og dette gjør det som nevnt tidligere mulig å lage flerspillerspill som virker på både Mac, iPhone, iPad og iPod Touch.

En ny grafikkinfrastruktur understøtter OpenGL, OpenCL og GLKit, slik at det blir enklere å lage OpenGL-apper.

Forbedrede flertrykk-API-er gir utviklere støtte for zooming med dobbeltrykk, samt adgang til hele systemets såkalte lookup-gest.

Disse støtter nye OS X

På en egen oppgraderingsside lister Apple opp maskinene som vil støtte Mountain Lion, og forteller dermed indirekte hvem de kutter ut. For å få Mountain Lion må du ha en av følgende maskiner:

  • MacBook: Sent 2008 for aluminiumsversjonen, eller tidlig 2009 eller nyere
  • MacBook Air: Sent 2008 og nyere
  • MacBook Pro: Midten av / sent 2007 og nyere
  • iMac: Midten av 2007 og nyere
  • Mac Pro: Tidlig 2008 og nyere
  • Mac mini: Tidlig 2009 og nyere
  • Xserve: Tidlig 2009

Finner du ikke maskinen din på listen, blir det rett og slett ingen Mountain Lion på deg.

Les mer om hvordan du gjør Mac-en din klar for det nye operativsystemet i denne artikkelen »

Du kan kjøpe OS X Mountain Lion fra Apples App Store. Prisen er på 140 norske kroner. For alle som har kjøpt seg en ny Mac fra og med 11. juni, vil det være gratis å oppgradere i løpet av den kommende måneden. Det gjør du via Apples oppgraderingssider.

Les vår stortest av det nye operativsystemet »


(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen