(Bilde: Apple)

– OS X Mavericks er ikke gratis

Koster null kroner, men du må betale dyrt for å få laste det ned.

I går hadde Apple et mye omtalt pressearrangement. Vi ble blant annet servert nye iPader og, ikke minst, nyheten om at operativsystemet OS X Mavericks blir gratis.

Er Mavericks egentlig gratis, spør nettstedet Computerworld DK. Alt koster på en eller annen måte her i verden, og ifølge danskene har Apple bare tilpasset forretningsmodellen til vår nye hverdag.

Noe du ha

Apple er riktig nok et rikt selskap, men å gi bort produkter og tjenester uten fortjeneste vil ikke være holdbart for verken ansatte eller investorer i det lange løp. Når OS X Mavericks blir «gitt bort», betyr det at Apple henter inn inntektene fra andre steder.

Det amerikanske selskapet har gjort en fortreffelig jobb de siste årene med å selge produkter med eplelogo som noe du bare ha. Når Apple i tillegg virker å strø om seg med et operativsystem gratis, sikrer det dermed enda flere brukere – og betalende kunder.

Pengene flommer inn

For det første må du i de fleste tilfeller kjøpe en Mac til flerfoldige tusenlapper for å få OS X «gratis». Det betyr penger i kassen for Apple.

For det andre kjøper brukerne store mengder musikk og filmer i det populære programmet iTunes. Det betyr penger i kassen for Apple.

For det tredje tjener selskapet en slant for hver app som selges i Mac App Store. Det betyr penger i kassen for Apple.

Å «lokke» nye brukere inn i Apples lukrative økosystem via gratis OS X betyr med andre ord at kunden bare betaler på en annen måte, enten via maskinvare, iTunes eller apper.

Høyere systemkrav

Computerworld trekker også fram en fjerde faktor, som Apple utelater å nevne i pressemeldingene: Du må oppgradere maskinvaren for å henge med.

Det å sitte på en gammel Mac med nye og gratis OS X Mavericks er sikkert strategien til mange brukere, men avansert teknologi og nye sikkerhetsfunksjoner har imidlertid systemkrav som gamle maskiner ikke takler.

På denne måten er Apple nærmest sikret en stabil inntektskilde, til tross for at OS X Mavericks er «gratis». Forretningsmodellen er tilpasset en ny æra for forbruker-PC-verdenen, der det er helheten som til slutt bringer inn fortjeneste, framfor separate produkter.

Lær mer om OS X Mavericks:
Dette er Apples nye operativsystem »

(Kilde: Computerworld DK)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen