– OS X er ennå mye tryggere enn Windows

– OS X er ennå mye tryggere enn Windows

Det finnes en håndfull trusler mot Mac, men et hav mot Windows, skriver brukerne våre.

For to uker siden ble det kjent at hele 600 000 Mac-er er infisert med Flashfake-trojaneren.

Programmet infiserer Mac-en din gjennom nettleseren og leter etter sensitive data som det kan sende til opphavsmennene. Så fort trojaneren har fått innpass på maskinen, vil den oppdatere en del programmer til å lete etter brukernavn og passord, som for eksempel til nettbanken din.

I en kommentator på Hardware.no skriver direktør for antivirusprodusenten Kaspersky Labs, Eugene Kaspersky, at Apple har seg selv å takke for den situasjonen de har havnet i. Han mener de ikke tar problematikken alvorlig nok, at de ikke bør insistere på å levere sikkerhetsoppdateringer selv og at andre burde få lov til å levere antivirus til iOS.

Det sparket i gang en stor debatt på forumet vårt.

Mange påpeker at Mac fremdeles er mye tryggere enn Windows:

RamGuy skriver:

Når alt kommer til alt så finnes det en håndfull reelle trusler til OS X, mens det finnes et hav til Windows, så jeg ville ikke fått panikk riktig enda. Men at folk har fått øynene opp for OS X og at det vil få en mer utsatt tid i møte er det nok liten tvil om [..]

RadonReady skriver:

Proffe Mac-hackere som Charlie Miller sa nylig at i løpet av de siste 2 årene har Apple forbedret sikkerheten betraktelig slik at OS X nå er blitt like sikkert som Windows. Statistikk viser også at ny ondsinnet kode oppstår hvert andre sekund for Windows, døgnet rundt. Til sammenligning er plattformen OS X fremdeles uten virus og ormer i det fri, slik som det har vært i mange år allerede, og trues kun av en håndfull trojanere. Siste kjente virus/orm for OS X var helt ufarlig, skjedde i 2006, og spredte seg på mindre enn 50 maskiner i hele verden. OS X fremstår derfor fremdeles som et mye tryggere alternativ til Windows.

genser skriver:

Det jeg stusser på er hvorfor det skal være en selvfølge at tredjepartssikkerhetsløsninger skal være bedre enn Apples egne. Det er jo ikke slik at Apple ikke tenker på sikkerhet med iOS, de implementerer bare sikkerhetsløsningene uten tredjeparts-programvare. Uten at jeg vet noe om det regner jeg med at Apple bruker vesentlige beløp på sikkerhet, men de foretrekker å gjøre det in-house.

RadonReady skriver:

Men det faktum at det er et problem at man kan få infisert Mac-en er ikke synonymt med at man faktisk blir det. Jeg kan for eksempel få malaria, men det er ikke synonymt med at jeg faktisk vil få malaria.

Andre mener imidlertid at det kan være en definisjonssak hvorvidt Mac faktisk er tryggere enn Windows.

Arn_Thor skriver:

Apple har hatt hvetebrødsdager de siste årene mens XP slet med sikkerhetshull og Vista var et noe mislykket forsøk på å rette på dette. Denne tiden burde de brukt bedre, og det er kritikkverdig at de tilsynelatende ikke var klare til å møte det uunngåelige.

Lumpness skriver:

Merkelig de har sluppet unna med så dårlig sikkerhet i så mange år, nå kommer fortiden og innhenter dem.

Vindicator skriver:

For at en Windows maskin har et anti-virus program installert, så vil det uansett være mere sikkert enn om at et OS ikke har det installert.
Og med tanke på at de aller fleste OS X-brukerne ikke har antivirus installert, så ja, da har jeg et fint poeng i det jeg sier.

Arn_Thor skriver:

Ja, vi vil se flere angrep mot plattformen, men hovedårsaken til at FlashBack spredte seg så raskt til 1 prosent av alle Mac-er er at tettingen av sikkerhetshullet tok så lang tid. Patcher var klare for Windows og Linux for lenge siden, men av en eller annen grunn valgte Apple å vente med å sende ut en oppdatering.
Dette er praksisen som bør endres, og det burde ikke være vanskelig. For et selskap som Apple burde en kunne forvente at en patch er klar samme dag som Windows tetter et sikkerhetshull – og pushe oppdateringen til alle maskiner samme dag.

Flere hevder at Kaspersky bare er ute etter å mele sin egen kake:

RadonReady skriver:

Statistikk viser forøvrig også noe som Kaspersky beleilig nok glemmer å nevne, nemlig at antivirusprogramvare er generelt ganske hjelpeløs mot trojanere og finner bare ca 70 prosent av annen ondsinnet kode. Derfor tar jeg Kasperskys blogg med en klype salt, i trygg forvissing om at jeg fremdeles er trygg all den tid det ikke rapporteres hverken virus eller ormer for OS X, og all den tid jeg ikke installerer noe fra andre steder enn hos anerkjente programutviklere.

Løve skriver:

Her virker det mest som om Kaspersky er snurt over at han ikke får lov til å selge sikkerhetsprogramvare på iOS-plattformen

RadeonReady skriver:

Denne bloggen av Kaspersky er preget av trolling, uriktige påstander, overdrivelser, og ren salgsspropaganda. Dette finner jeg forsåvidt OK, da Kaspersky prøver å få solgt produktet sitt, antivirusprogramvare, og da smører han på slik som alle selgere gjør.

Samtidig som motivet for kommentaren kritiseres, ser andre at essensen i kommentaren er viktig:

Bolson skriver:

Den rette holdningen i dag er at uansett hva slags OS man har er det en betydelig risiko og at brukere må læres sikkerhetsprinsipper. Ikke tro at noe er mer sikkert enn noe annet.
Og det er det som er det mest sentrale poenget til Kaspersky – og det bør man faktisk ta ad notam.

xRun skriver:

Jeg har ikke inntrykk av at Eugene sier noe spesielt ufornuftig her. Det kan være nyttig å ha et realistisk forhold til verden, hvor man er klar over at det er mulig å få styggvare på maskinen, uansett hvilket OS den kjører. Mye av styggvaren angriper ikke maskinen eller OS-et, men angriper brukeren som kan ha en litt feilaktig oppfatning av at her kan ingenting galt skje. Ingen er så sårbar som den som er absolutt overbevist om sin egen usårlighet.

Hardware.no har rettet skrivefeil i enkelte av sitatene, klikk på brukernavnet for å gå direkte til den opprinnelige kommentaren.

Kom gjerne med din mening i forumtråden under:

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen