Illustrasjonsbilde. (Bilde: DVARG/Shutterstock.com)

Ørsmå «magnetspiraler» kan gi ekstrem lagringskapasitet

Ny teknologi muliggjør harddisker på flere hundre terabyte.

Dagens datateknologi har som kjent mange begrensninger som gjør at forskere ser til alternative løsninger og teknologier. Det må til for å komme fremtiden i møte, også når det gjelder ting som lagringskapasitet.

Tidligere har vi skrevet om en DNA-basert lagringsmetode som potensielt kan romme ekstreme datamengder, mens andre har gjort vellykkede forsøk med superraske lasere og glass.

Utnyttet «magnetvirvler»

Nå kan nettstedet Extremetech melde om en ny eksperimentell tilnærming som baserer seg på et kvantefysisk fenomen ved navn «skyrmioner». Dette er det forskere fra universitetet i Hamburg som står bak.

Skyrmioner, oppkalt etter kvantefysikeren Tony Skyrme, er «virvler» av magnetiserte atomer. I vanlige magneter peker de magnetiske polene til atomene i samme retning, men i skyrmionene danner atomene altså en virvelform i stedet.

Disse virvlene har den egenskapen at de er robuste og stabile helt ned til størrelser på kun noen få nanometer, noe som gjør at informasjonsenheter, altså bits, tar langt mindre fysisk plass enn med den konvensjonelle ferromagnetiske teknologien.

20 ganger høyere datatetthet

De tyske forskerne klarte kunststykket å «opprette» disse skyrmionene og slette dem igjen, ved hjelp av et avansert elektronmikroskop og grunnstoffet palladium som medium.

Denne teknikken kan ifølge forskerne gi en datatetthet som er hele 20 ganger så høy som i dagens harddisker, noe som potensielt kan lede til fremtidige harddisker med lagringskapasiteter på hundrevis av terabyte – i samme fysiske størrelse som i dag.

Som med alle slike eksperimenter tar det nok dessverre en stund før teknologien eventuelt blir kommersialisert. Et mikroskop av typen forskerne brukte er stort nok til fylle et helt rom, og i dette tilfellet måtte palladium-stoffet kjøles ned til -269 grader celcius før skyrmionene fungerte etter hensikten.

De tekniske detaljene om den nye teknikken kan du lese her.

I mellomtiden øker de «gamle» SSD-ene raskt i popularitet:
Salget av SSD-er har nemlig eksplodert »

(Kilde: Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen