Ormekur selger som varmt hvetebrød

  • Endret
I løpet av et par uker har den sjette utgaven av Sobig spredt seg via mer enn 100 millioner e-poster verden over. Samtidig har salget av sikkerhetsprodukter hos den norske sikkerhetsleverandøren Security Distribution økt med hele 75 prosent i august.

- Ingen orm har hatt så stor spredning som Sobig.F, og dette har tydeligvis gjort inntrykk på folk. Mange visste nok ikke at de var så sårbare, sier salgssjef Thomas Holthe.

Sobig.G underveis
Tidligere utgaver av Sobig har kommet tett etter hverandre. I noen tilfeller har de til og med overlappet hverandre. Derfor regner de fleste antivirusekspertene med at Sobig.G allerede står på trappene.

Holthe er usikker på hva vi kan forvente av den neste utgaven av ormen.

- Hvis du vet det, så er det fordi det er du som har laget den. Det vi frykter mest, er at den vil kapre PC-er og bruke dem til å sende ut spam. Det kan også hende at den sender ut informasjon, som for eksempel brukernavn og passord, slik at inntrengere enkelt kan komme seg inn på maskinen, sier han, og anbefaler folk å beskytte seg best mulig.

- Helst bør man kjøre både oppdatert antivirusprogramvare og en personlig brannmur, mener Holthe.

Kamp mot klokken
Det var eksperter fra det finske antivirusselskapet F-Secure som til slutt klarte å knekke Sobig.F. Ormen var programmert til å aktivisere seg på alle smittede maskiner fredag 22. august, men etter en intens kamp mot klokken, klarte finnene å identifisere 20 masterservere i USA som skulle aktivere ormen. Dermed fikk FBI og Microsoft sporet opp og koplet ut serverne.

- F-Secure var utrolig raskt ute med å finne kur mot ormen, og i ettertid ser vi at våre kunder stort sett har vært skånet for problemer, sier Holthe. Security Distribution distribuerer sikkerhetsløsningene til F-Secure i Norge

Holthe forteller at Sobig.F likevel ikke er nedkjempet, og at den vil forsøke å aktivisere seg hver fredag og søndag fram mot 10. september. - Disse forsøkene vil sannsynligvis ikke lykkes, beroliger han.

Denne saken er skrevet av Pressekontoret.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen