Organiske molekyler er funnet på kometen
Teknofil
(Bilde: ESA)

Organiske molekyler er funnet på kometen

Kan forklare hvordan liv oppstod på her på jorden.

I forrige uke ble vi vitne til at et menneskeskapt fartøy klarte å lande på en komet. Nå ligger landingsfartøyet Philae i dvale på kometens overflate fordi den ikke har klart å lade seg opp med sollys.

Før Philae gikk i svart, klarte den likevel å sende avgårde litt data til Rosetta, romsonden som følger den på ferden. Rosetta har videresendt beskjeden videre til ESA, som nå jobber med å analysere funnene.

Ifølge Wall Street Journal viser Philaes første prøver at den har funnet organiske molekyler på kometen. Opplysningene stammer fra et det tyske romfartssenteret, som er involvert i Rosetta-ekspedisjonen.

Håper å finne aminosyrer

De første prøvene tyder altså på at det finnes karbonbasert materiale på kometen, noe forskerne hadde håpet på. Karbon er tilstede i alle levende skapninger på jorden. Nå analyserer de prøvene for å finne ut om det er snakk om enkle sammensetninger, som metangass eller metanol, eller noe mer komplekst.

Håpet er at de vil finne spor av aminosyrer, som er byggesteinene til proteiner. Dette vil igjen gi fornyet tro på at kometer kan ha vært selve kilden til at det oppstod liv på jordkloden for 3-4 milliarder år siden, ved at de bragte med seg organisk materiale  og is.

Ettersom Philae nå er tom for batteri, må den vente noen måneder på å komme nærmere sola før den kan lade seg opp på nytt. ESA skal etter sigende ha klart å posisjonere solcellepanelene slik at de vil være i stand til å ta imot sollys en gang til våren. Da får vi kanskje enda flere svar.

Denne briljante kortfilmen forklarer tanken bak Rosetta-ekspedisjonen
Dette er grunnen til at vi skal fange en komet »

(Kilde: Wall Street Journal)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen