Guide

Ordliste for mobilbrukeren

802.11a / 802.11b / 802.11g - Dette er utbredte standarder for trådløs overføring innen dataverdenen. De krever relativt store og klumpete komponenter, og er derfor lite brukt i mobiltelefoner. De forskjellige bokstavene bak tallet representerer hastigheter på henholdsvis 11 - 54Mbps.

1G - I de fleste tilfeller dreier dette seg om NMT, nordens første mobiltelefonnettverk. Dette er i dag i ferd med å utrangeres.

2G - Andre generasjons mobiltelefonnettverk. Vårt nåværende GSM-nettverk.

2,5G - Samme som 2G, men med støtte for GPRS.

2,75G - Samme som 2,5G, men med støtte for EDGE.

3G - Et helt nytt mobilnettverk, som skal ta over for vårt GSM-nettverk. Har navnet UMTS, og støtter store overføringshastigheter som blant annet muliggjør videotelefoni. >>Detaljer

.3gp - Filmformat som brukes av mobiltelefoner. Gir relativt dårlig filmkvalitet, men egner seg godt i mobiltelefoner på grunn av lavt plassbehov.

Brenselcelle - En batteritype som fortsatt kun er på forskningstadiet. Skal i fremtiden gi mobilbatterier som kan vare flere uker i strekk.

Bluetooth / Blåtann - Standard for trådløs overføring av data. Benyttes i mobiltelefoner, PDAer og andre mobile enheter for å kommunisere med andre enheter eller datamaskiner.

Bluejacking - En trendhobby for de med mobiltelefon med Blåtann. Brukeren sender en melding eller fil til en tilfeldig annen person over Blåtann.

CDMA (Code Division Multiple Access) - En type nettverk lik GSM og UMTS. Opererer i 800Mhz-båndet og er kjent for sin gode talekvalitet og sitt lave strømforbruk. Detaljer

CompactFlash - En type minnekort som brukes i håndholdte, digitale kameraer og lignende enheter. Er tilgjengelig i kapasiteter på flere GB. Regnes for å være stort for bruk i mobiltelefoner.

EDGE - En metode for overføring av data. som fungerer i vårt nåværende GSM-nett og som kan nå hastigheter på opptil 473 kbps. Teknologien er sett på som en rimeligere løsning enn 3G i områder med lav befolkningstetthet.

EMS (Enhanced Messaging Service) - En videreutvikling av SMS som gjør det mulig å sende og motta SMS-meldinger som inneholder bilder, animasjoner, lydeffekter, ringetoner og formatert tekst. Detaljer

A-E M-P R-Z

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen