Oracle øker lisensprisen for Power6

IBMs Power-prosessorer hadde multikjernearkitektur allerede i 2004. Dette førte til at Oracle til slutt gikk med på å endre lisensbetingelsene slik at man slapp å betale full pris for hver eneste prosessorkjerne.

Problemet var åpenbart at man ble tvunget til å betale dobbel pris dersom man først hadde en dobbelkjerneprosessor. På grunn av dette innførte Oracle ulike former for rabattordninger avhengig av standard antall kjerner på respektiv prosessorarkitektur. 

Power fikk 0,75 multiplier, mens "Niagara"-familien til Sun samt Itanium fikk 0,25 multiplier. Dobbelkjerne x86-prosessorer ble gitt 0,50 multiplier.

Nå har imidlertid Oracle gjort en ganske grundig lisensendring på Power-familien og økt multiplier til 1.00. I praksis må man dermed betale full pris for hver eneste kjerne.

Unnskyldningen man bruker er naturligvis at Power6 har "dobbel ytelse" sammenlignet med Power5/Power5+ og at man derfor allikevel sparer penger siden prisen bare økes 33 prosent.

Foreløpig har ikke Oracle gjort noe for å endre betingelsene for de andre prosessortypene. 

For de som føler at dette blir urettferdig for IBM sammenlignet med andre leverandører, trenger man neppe bekymre seg: IBM økte nemlig selv lisensprisen for DB2 fra Power5 til Power6.

(Kilde: Oracle, The Register)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen