Oracle gir lisensiering for åtte kjerner

Tidligere i år startet man å diskutere hvordan man faktisk skulle lisensiere maskiner med multikjerneprosessorer. Enkelte leverandører mente at en dobbelkjerne skulle kreve to lisenser, mens andre kun ville ta betalt for pr. fysiske prosessorsokkel.

Oracle har nå annonsert nye lisensbetingelser som skaleres for multikjerneteknologi både på x86, Sparc og Power.

Eksempel:

  • Sun UltraSparc T1: grunnlisens x 0,25 pr. kjerne = 2
  • IBM Power (quad-kjerne): grunnlisens x 0,75 pr. kjerne = 6
  • AMD/Xeon dobbelkjerne: grunnlisens x 0,50 pr. kjerne = 1

I praksis kan det faktisk se ut som om Sun er billigst, men dette er ikke nødvendigvis riktig dersom man tar andre faktorer i betraktning.

Tidligere i år ga Oracle uttrykk for at man ville lisensiere med tanke på ytelse og ikke "blindt" på sokler og kjerner. Dette er trolig også tatt i betraktning når man har kommet opp med en prismodell for de ulike prosessorarkitekturene.

Lisensmessig utgjør ikke UltraSparc T1 en alt for stor "risiko" for Oracle ettersom den ikke støtter MP-konfigurasjon - mao. retter man seg her mot et "entry-level"-system. Til sammenlikning skalerer Power fra 1- til 128-veis systemer.

I tillegg må man vurdere virtualiseringsegenskapene, som gjør at man kan kjøre flere systemer på én enkelt maskin. Power-arkitekturen har et lite fortrinn her ettersom man faktisk uten problemer kan kjøre ti eller flere virtuelle maskin på én maskin, uten å inngå noe kompromiss på ytelsen - dette blant annet grunnet stor L3-cache på opptil 72 MB og hardware-virtualisering.

Den nye prispolitikken til Oracle er ganske forståelig, dersom man ser nærmere på hvilke muligheter man faktisk har på de forskjellige arkitekturene.

Spørsmålet er hva som skjer når Sun oppgraderer UltraSparc T1 med "Niagara II" i 2007 - denne har nemlig støtte for MP.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen