Optiske fibre kan gi «tenkende» datamaskiner
(Bilde: asharkyu/Shutterstock.com)

Optiske fibre kan gi «tenkende» datamaskiner

Forskere har gjort nye fremskritt innen kunstig intelligens.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det finnes mange ulike tilnærminger til det å gjøre kunstig intelligens mer avansert, hvorav én er å lage brikker som etterligner den nevrologiske strukturen i hjernen, slik som for eksempel IBM eksperimenterer med. Nå melder nettstedet Engineering and Technology Magazine om en ny, hjerneinspirert teknikk som benytter seg av optisk teknologi.

I et samarbeidsprosjekt mellom University of Southampton og University of Singapore skal forskere ha påvist at optiske fibre av lyssensitivt glass kan brukes til å simulere nervesystemer ala dem man finner i hjernen. Dermed skal de kunne legge til rette for utviklingen av datamaskiner som kan lære og utvikle seg.

Kan gi datamaskiner som tar avgjørelser selv

Disse «optiske datahjernene» fungerer i grove trekk ved at glassfibrene endrer egenskaper basert på lyssignaler de mottar, noe som altså skal tilsvare måten nervecellene i hjernen påvirkes av elektriske signaler som sendes gjennom cellene.

Den menneskelige hjernen er blitt en viktig inspirasjonskilde for datavitenskapen.
Den menneskelige hjernen er blitt en viktig inspirasjonskilde for datavitenskapen. Foto: Naeblys/Shutterstock.com

Som kjent finnes det allerede såkalte «nevrosynaptiske» databrikker, men disse baserer seg på flytting av elektroner, på samme måte som i konvensjonelle datamaskiner. Ved å basere seg på lys i stedet for elektroner skal den optiske tilnærmingen kunne levere mye raskere dataprosessering og samtidig langt lavere strømforbruk enn andre, hjerne-inspirerte løsninger, ifølge forskerne.

Forskerne mener teknologien kan brukes til å utvikle datamaskiner som kan «tenke» og ta avgjørelser, takket være en helt annen virkemåte som ikke baserer seg på rent binære systemer.

Dagens flaskehalser kan bli en saga blott

– Dette arbeidet viser at «kognitive», fotoniske enheter og nettverk kan brukes til å utvikle datasystemer som opererer med flere enn bare to verdier, og til å utvikle beslutningstakende paradigmer som etterligner signalprotokollene og funksjonaliteten til hjernen. Dette kan igjen brukes til å overkomme flaskehalser knyttet til båndbredde og kraft når det gjelder dataprosessering, sa lederen av forskningen Cesare Soci til Engineering and Technology Magazine.

Optisk datateknologi er for øvrig noe som forskere allerede arbeider med som en potensiell erstatning for den silisiumbaserte teknologien, som nå begynner å nærme seg en endestasjon. I november i fjor meldte vi om en gruppe forskere som klarte å lage optiske transistorer ved hjelp av et spesielt glassmateriale.

Her er en annen teknologi som utnytter hjernen: Disse VR-brillene bruker hjernesignaler som kontrollsystem »

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen